diumenge, 22 de juliol de 2018

Segona sortida de treball de camp a la vall de l'Ingla (la Baixa Cerdanya)


El 21 de juliol vam fer una segona sortida de treball a la vall de l’Ingla que complementa la que es va fer el passat 10 de juny. L’objectiu d’aquestes sortides és fer un petit estudi per caracteritzar una fageda que es troba a la capçalera d’aquesta vall. 

La capçalera de la vall de l'Ingla està situada al nord
de la serra de la Moixa i al sud de la població
de Bellver de Cerdanya [Foto: Valentí González]

Al prat de la Mena s'uneixen dos torrents
el de la Coma i el de la Moixa [Foto: Valentí González]

Aquesta fageda és molt important perquè és l´única que hi ha a la Baixa Cerdanya i sobre la qual no es té gaire informació botànica.


L’any 2002 va ser la primera vegada que vam visitar aquest sector de la Cerdanya i, aleshores, ja vam prendre un bon grapat de notes sobre aquesta fageda, que van quedar guardades al calaix, fins aquest any que ens hem decidit acabar l’estudi. 



En aquesta fageda hi ha algun exemplar de faig
de dimensions considerables,
com aquest que fa 240 cm de volta de canó
[Foto: © Valentí González]

La nostra intenció és presentar el treball en les III Jornades d’estudis comarcals de Cerdanya, organitzades pel Grup de Recerca de Cerdanya i que se celebraran el 17 de novembre d’enguany, al Museu Cerdà de Puigcerdà. 


La fageda està envoltada per pinedes de pi roig
o per avetoses, com la de la fotografia. En aquest cas
es tracta d'una avetosa amb neret sobre substrat àcid
[Foto: © Valentí González]

La fageda de la vall de l'Ingla és un bosc
pobre en espècies. En la imatge,
Monotropa hypopitys envoltada de fulles
de faig [Foto: © Valentí González]

La vall de l’Ingla està situada al vessant nord de la serra de la Moixa, sota el coll de Pendís i forma part del parc natural del Cadí-Moixeró. La particular geografia d’aquest sector permet l’entrada, en aquesta vall, d’una part dels vents humits que provenen de la Mediterrània. Aquest fet permet que en la capçalera de la vall de l’Ingla es donin les condicions d’humitat ambiental necessàries per al desenvolupament d’una fageda.

[Text i fotos: Valentí González]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari