dimarts, 4 de juny del 2019

Segon bloc del curs El paisatge vegetal del Berguedà


La setmana passada vam continuar amb el curs El paisatge vegetal del Berguedà organitzat per l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l'Equip de Recerca Botànica. 


Els cursetistes i els instructors, en el descans del dinar,
sota l'ombra dels faigs, prop del santuari de Queralt [Foto: Ferran Font]

El curs començà el mes d'abril amb una sessió teòrica sobre la vegetació del Baix Berguedà i una excursió al municipi de Montclar. El dijous 30 de maig vam fer la segona sessió teòrica a la sala de Juntes del CEC, en la qual es va parlar sobre la geografia de l'Alt Berguedà, sobre la gènesi dels Pirineus i sobre el contacte entre el món vegetal mediterrani i el montà. Aquesta sessió teòrica es va complementar amb una sortida, el diumenge 2 de juny, a la serra de Queralt. 

A la sala de Juntes del CEC es va impartir la segona sessió teòrica
del curs, que es va complementar amb la sortida de treball
 a la serra de Queralt [Foto: Francesc Herrera]


Durant la sortida de pràctiques vam fer un recorregut que començà al barri de Fumanya de Berga, a uns 850 metres d'altitud, pujant fins a l'ermita de Sant Pere de Madrona (1.032 m), des d'on vam poder observar el contrast entre el paisatge del Baix Berguedà i el de l'Alt Berguedà. Des d'aquí, vam pujar fins al santuari de Queralt (1.165 m) pel vessant nord de la serra. Des del santuari vam tornar, fins on teníem aparcats els cotxes, pel vessant sud, completant un recorregut circular que ens va permetre copsar la vegetació que es fa a la serra de Queralt, molt diferent entre el vessant solell i l'obac. Vam poder gaudir d'un dia molt assolellat i d'una vegetació que estava en un bon moment de floració.


Durant la pujada a Sant Pere de Madrona, apuntant les plantes
que hi vivien i envoltats d'un bosquet de freixe d'olor
[Foto: Valentí González]
Observant la flora que es feia sobre la roca [Foto: Valentí González]

Un moment de relax a l'ermita de Sant Pere de Madrona des
d'on teníem unes vistes magnífiques del Baix Berguedà

[Foto: Francesc Herrera]

En la primera part de l'excursió vam poder observar un bosquet de freixe d'olor (Fraxinus ornus), un arbre amb una distribució a Europa concentrada per Itàlia, Grècia i els Balcans, que ha estat utilitzat per aquesta zona del Berguedà com a planta ornamental a la vora de les carreteres i que en aquest sector de la serra de Queralt s'ha naturalitzat amb força i està creant un bosc considerable. 


Les espectaculars flors de l'abellera catalana
(Ophrys bertolonii ssp. catalaunica)
[Foto: Jordi Pérez]

En el coll al peu de l'ermita de Sant Pere de Madrona observant
la flora que s'hi fa [Foto: Valentí González]

En un coll pròxim a l'ermita de Sant Pere de Madrona vam poder estudiar la vegetació associada a la roca i observar les diferències entre la vegetació rupícola que es fa en roques orientades al migdia i la que es fa a les obagues. 


L'espectacular campaneta gran
(Campanula speciosa ssp. speciosa)
és típica de les roques ombrívoles calcàries

 [Foto: Valentí González]
La corona de rei (Saxifraga longifolia) és una espectacular
planta típica de les fissures de les roques calcàries
[Foto: Jordi Pérez]

De camí al santuari de Queralt, pel vessant nord, vam poder veure les plantes que es feien en la pineda de pi roig que domina tota l'obaga de la serra, la qual està substituïda per una fageda als llocs més arraconats i, per tant, més humits. 


A l'obaga de la serra de Queralt, observant la flora de les roques 
obagues [Foto: Valentí González]

Vam dinar a prop del santuari, a l'ombra de les imposants parets calcàries que caracteritzen la serra i dels faigs que cobreixen les zones més humides. A la tarda vam fer la baixada pel vessant sud, en el que vam poder estudiar una vegetació totalment diferent a la del vessant nord, de caire mediterrani, dominada pels carrascars, les boixedes i les garrigues. 


La tornada es va fer pel vessant sud de la serra, a través d'un paisatge
mediterrani, molt diferent al que havíem vist a l'obaga
[Foto: Valentí González]

Durant el mes de juny es durà a terme el tercer bloc del curs, dedicat a la vegetació de l'alta muntanya del Berguedà, amb una sessió teòrica al CEC i una excursió als Orris, al sud de la Tosa d'Alp. La inscripció per aquest últim bloc es manté oberta i es pot fer a través del web del Centre Excursionista de Catalunya, des d'aquest mateix blog a la pestanya AGENDA o bé personalment a l'Àrea d'Atenció al Soci del CEC.

[Text: Valentí González; fotos: Ferran Font, Valentí González, Francesc Herrera i Jordi Pérez]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari