Jornada tècnica amb l'Associació d'Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn
En el marc d'una col·laboració de voluntariat de Josep Nuet Badia (ERB-CEC) amb l'Associació d'Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn, es va programar una Jornada tècnica de formació sota el títol de Les eines digitals en l'estudi de la flora.
L'Associació d'Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn porta a terme una acció múltiple en l'entorn d'aquest santuari de la Conca de Barberà. Per una banda col·labora en la reconstrucció de l'edifici i, per l'altra, manté una acció de dinamització dels aplecs i d'altres activitats en el santuari, com són el festival de música els mesos d'estiu sota el nom de Nits Musicals a la Brufaganya.
Aquesta col·laboració també inclou el coneixement de l'entorn natural i la seva preservació, fent compatible el gaudi amb la conservació, sobretot de la vegetació.
A la sala gran del Castell de Santa Coloma de Queralt, ensenyant pràcticament el funcionament de B-VegAna [Foto: © Josep Sendra] |
La Jornada consistí en tres blocs de treball teoricopràctic centrat en:
1r. bloc (3 hores). Visió general de la feina d'estudi de la fitodiversitat i eines que ens poden ajudar en aquest treball. Instal·lació de les aplicacions (Catalunya offline i Zamiadroid) i del programari (B-VegAna), configuració i comprovació del seu bon funcionament. Altres recursos digitals disponibles per a l'estudi de la flora.
2n bloc (2 hores i dinar). Pràctica de recollir dades al camp amb l'aplicació (Zamiadroid). Dificultats i solucions. Elements a tenir en compte per obtenir bons resultats. Recol·lecció de mostres d'herbari per comprovar les plantes no conegudes.
Un petit equip de voluntàries de l'Associació va preparar un dinar ràpid al santuari. El dinar en un ambient de germanor al voltant de la llar de foc, va ser molt agradable.
3r bloc (3 hores). Realització pràctica de tot el procés de recollida i publicació de dades (exportació de dades dels dispositius mòbils als ordinadors, gestió dels fitxers, extracció de dades en llistes, catàlegs i etiquetes). Dificultats i solucions per a obtenir bons resultats.
Al costat de la capella de les Fonts, practicant la recollida de dades de plantes amb Zamiadroid [Foto: © Josep Sendra] |
La Jornada tècnica va ser organitzada per l'Associació d'Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn. Els blocs 1 i 3 es van dur a terme a la Sala Gran del Castell de Santa Coloma de Queralt, que l'ajuntament d'aquesta vila va cedir gentilment per a dur a terme l'activitat. La coordinació va ser a càrrec de Jordi Solé, de l'Associació, i la part didàctica va anar a càrrec de Josep Nuet Badia, de l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC) i instructor botànic voluntari de l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista Catalunya.
Buscant plantes ruderals al davant del santuari de Sant Magí de Brufaganya [Foto: © Josep Sendra] |
Hi van participar vuit persones, molt interessades, pertanyents a l'Associació d'Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn, a l'Associació Cultural Baixa Segarra i al Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
[Text: © Josep Nuet Badia; fotos: © Josep Sendra]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Escriu un comentari