diumenge, 10 de maig del 2020

La primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica (17)


Durant aquests dies de confinament en què ens permeten sortir durant unes hores, els que tenim la sort de tenir espais naturals en el municipi on vivim, podem fer passeigs per la muntanya per gaudir de la natura i de la floració de les plantes.

La primavera és època de floració d’una de les famílies botàniques més espectaculars, les Orquidàcies. Durant aquests últims dies he pogut fotografiar les quatre espècies que us presentem en aquest nou capítol de la primavera virtual de l’ERB del Centre Excursionista de Catalunya.

El clavell violaci (Limodorum abortivum ssp. abortivum) és una orquídia de flors grans i espectaculars que, de vegades, no acaben d’obrir-se totalment, d’aquí ve el seu nom específic «abortivum». 
 
 
El clavell violaci, fotografiat a l'interior
d'un alzinar de la muntanya de Sant Ramon
[Sant Boi de Llobregat, 5 de maig de 2020]
 
El gall longipètal (Serapias vomeracea) destaca per la seva coloració rogenca i l’aspecte robust de la planta sencera. El label, el pètal que caracteritza a les orquídies, és molt agut, en forma de punxó. 
 
 
El gall longipètal es fa als herbassars no gaire densos
[Sant Boi de Llobregat, 5 de maig 2020]
 
La flor caputxina (Anacamptis pyramidalis) té una inflorescència densa i rosada amb una forma piramidal molt característica.
 
 
La flor caputxina viu als boscos aclarits
i a les brolles poc denses
[Sant Boi de Llobregat, 7 de maig de 2020]
 
La flor d’abella (Ophrys apifera) és una de les abelleres més conegudes. Aquesta espècie té un label molt transformat, que imita el dors d’una femella d’abella i, d’aquesta manera, atrau els mascles que, en els seus intents reproductius, afavoreixen la pol·linització de la planta. 
 
 
La flor d'abella viu als herbassars i a les brolles aclarides
[
Sant Boi de Llobregat, 10 de maig de 2020]
 
Les quatre fotografies s’han fet a l’Espai Natural del Montbaig-Montpedrós (el Baix Llobregat). Si voleu veure més imatges del paisatge i de la flora d’aquest paratge natural, podeu consultar el compte d’instagram @elrabaixi que està dedicat exclusivament a aquest tema.

[Text i fotos: Valentí González]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari