Tot a punt per al curs d'estiu de botànica: 4t Curs de flora alpina a Ulldeter
Aquesta darrera setmana, Josep Nuet Badia, director del curs d'estiu de botànica: 4t Curs de flora alpina, acompanyat d'Eulàlia Nuet, ha preparat sobre el terreny el curs que es durà a terme als circs d'Ulldeter i de Morens (el Ripollès).
Hem de recordar que aquest curs l'organitza l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l'Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina, de la mateixa entitat, que hi aporta l'instructor botànic voluntari.
Hem de recordar que aquest curs l'organitza l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l'Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina, de la mateixa entitat, que hi aporta l'instructor botànic voluntari.
Josep Nuet, als plans de la Coma Ermada, durant la preparació del 4t Curs de flora alpina, a Ulldeter [Foto: © Eulàlia Nuet] |
Durant els dies de preparació, —que s'han fet amb bon temps— s'han recorregut els indrets que seran més interessants d'estudiar per a il·lustrar el tema del curs. Com que aquest hivern ha estat fred i amb molta neu i la vegetació va endarrerida de floració, s'han ajustat els itineraris previstos en el programa provisional a fi de poder veure la flora en condicions òptimes.
Programa definitiu del treball de camp del 4t Curs de flora alpina, al refugi d'Ulldeter
Dilluns, 2 de juliol
Viatge des dels punts de sortida a Camprodon (estació d’autobusos), en cotxes. Al costat de l’estació d’autobusos hi ha un aparcament gran.
Reunió de tots els alumnes i l’instructor. Esmorzar al bar Els Castanyers al costat de l’estació d’autobusos de Camprodon.
Continuació del viatge fins a l’aparcament de l’heliport de Vallter 2000.
Recorregut a peu (1 h; +200 m, –70 m)
— Punt de sortida (aparcament de l’heliport, 2.093 m). Pugem el material al refugi.
— Parada (Pla del Racó i Costa del Puig dels Lladres). Aturada a mitja pujada. Explicació del funcionament del curs per l’instructor. Estudi inicial de les plantes de la pineda de pi negre, del prat i de les tarteres de blocs grossos.
— Parada (refugi d’Ulldeter, 2.235 m). En el refugi deixem el material que no necessitem i agafem el dinar, que ens menjarem més amunt del refugi.
— Parada (pla de la Calma 2.300 m). Estudi de les plantes del prat, de les molleres i dels herbassars de megafòrbies de la vora del Ter.
— Punt d’arribada (refugi d’Ulldeter, 2.235 m). Arribada al refugi (17 h) i benvinguda del guarda que ens explicarà el funcionament del refugi. Instal·lació dels participants al curs.
Dimarts, 3 de juliol
Recorregut a peu (1.30 h; +300 m, –300 m)
— Punt de sortida (refugi d’Ulldeter, 2.235 m). Fem el recorregut fins al peu del coll de la Marrana.
— Parada (peu del vessant N del Gra de Fajol, 2.430 m). Estudi de les plantes de les tarteres i de les congesteres.
— Parada (morena rocallosa del peu del coll de la Marrana, 2.390 m). Estudi de les plantes de la morena rocallosa en diferents situacions topogràfiques (front, lateral, clot, cresta). Visita de l’Estany Fonedís.
— Parada (l’Ull de Ter, 2.390 m). Estudi de les plantes del prat i de la vora de la sorgència.
— Punt d’arribada (refugi d’Ulldeter, 2.235 m).
Dimecres, 4 de juliol
Recorregut a peu (2.10 h; +400 m, –400 m, Si es puja al pic de la Dona, 3.10 h; +560 m, –560 m)
— Punt de sortida (refugi d’Ulldeter, 2.235 m). Baixem a l’aparcament de l’heliport. Anem a l’aparcament de Vallter 2000, en cotxe.
— Punt de sortida (aparcament de Vallter 2000, 2.155 m). Pugem a la portella de Mentet.
— Parada (portella de Mentet, 2.411 m). Estudi de les plantes del prat de festuca supina i dels terrenys descarnats per l’erosió.
— Ascensió (facultativa) al pic de la Dona, 2.567 m. Estudi de les plantes del prat de festuca supina i de les fissures de les roques quarsoses.
— Parada (sota el pla de Coma Ermada, 2.360 m). Estudi de les plantes del prat de de pèl caní.
— Punt de sortida (aparcament de Vallter 2000, 2.155 m). Baixem a l’aparcament de l’heliport, en cotxe. Pugem al refugi d’Ulldeter.
— Punt d’arribada (refugi d’Ulldeter, 2.235 m).
Dijous, 5 de juliol
Recorregut a peu (2.40 h; +420 m, –420 m)
— Punt de sortida (refugi d’Ulldeter, 2.235 m). Anem cap al refugi vell, travessem la coma de Morens i pugem al pla de la Regalíssia.
— Parada (pla de la Regalísia, 2.490 m). Estudi de les plantes dels prats de pèl caní, gespet i festuca supina i de les landes rases de bruguerola.
— Parada (font de la Perdiu, 2.430 m). Estudi de les plantes fontinals i dels vessants coberts de matollars de bàlec i boixerola.
— Parada (font de Morens, 2.320 m). Estudi de les plantes fontinals i de les molleres.Tornem pel refugi vell.
— Punt d’arribada (refugi d’Ulldeter, 2.235 m).
Divendres, 6 de juliol
Recorregut a peu (1.10 h; +150 m, –295 m).
— Punt de sortida (refugi d’Ulldeter, 2.235 m). Recollim el material personal i baixem a l’aparcament de l’heliport. Anem fins a l’aparcament de Vallter 2000, en cotxe.
— Punt de sortida (aparcament de Vallter 2000, 2.155 m). Recorregut pel voltant de l’estació d’esquí.
— Parada (al peu del puig dels Lladres, 2.250 m). Estudi de les plantes de la pineda de pi negre i dels matollars de neret.
— Parada (al peu del bosquet de Coma Ombriaga (2.270 m). Estudi de la pineda de pi negre i dels matollars de bàlec i de ginebró.
— Parada (font del Pla de Dalt de Morens, 2.270 m). Estudi de les plantes de les vores de les fonts, dels rierols i de les molleres.
— Punt d’arribada (aparcament de Vallter 2000, 2.155 m). Final del curs. Tornada a casa.
Viatge des de l’aparcament de Vallter 2000 als punts de destinació, en cotxes.
Així doncs, tot està a punt per a iniciar el proper dijous dia 28 de juny del 2018, la sessió preparatòria del curs. Encara sou a temps per a inscriure-us al curs. Recordeu que les inscripcions es tanquen el proper dia 27 de juny.
[Text i fotos: © Josep Nuet Badia]
[Text i fotos: © Josep Nuet Badia]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Escriu un comentari