dijous, 1 d’agost del 2024

L’Equip de Recerca Botànica finalitza les activitats de commemoració del centenari del naixement del Dr. Oriol de Bolòs


Per commemorar el centenari del naixement del Dr. Oriol de Bolòs i Capdevila (1924-2007) —eminent botànic i fitosociòleg, consoci nostre—, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), per mitjà de l’Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina (ERB-CEC) ha organitzat, durant el curs 2023-2024, un conjunt d’activitats per a fer conèixer la seva personalitat i la tasca científica que dugué a terme, amb una dedicació i un esforç molt meritoris i amb uns resultats esplèndids.

Les activitats que s’han dut a terme són les següents:

Sessions setmanals telemàtiques

L’Equip de Recerca Botànica ha fet una reunió presencial i una de telemàtica cada setmana. En unes quantes de les sessions telemàtiques s’ha tractat de la vida i l’obra del Dr. Bolòs, amb presentacions i taules rodones.

Una de les sessions telemàtiques al local social del CEC
[foto: Imma Selva]

Sortides de treball de camp

Al llarg del curs l’Equip de Recerca Botànica ha fet una sortida mensual de treball de camp a llocs on el Dr. Bolòs feu recerques botàniques (el Montseny, la Llacuna, els Monegros, la Garrotxa, etc).

Una imatge de la sortida a la Llacuna (l'Anoia),
el 10 de febrer del 2024 [foto: Àngels Morell]


Visita a l’Institut Botànic de Barcelona

El 28 de febrer del 2024 els membres de l’Equip de Recerca Botànica visitaren la institució científica que dirigí el Dr. Bolòs i on va elaborar la Flora dels Països Catalans. La visita va ser dirigida pel Dr. Àngel Romo, científic titular del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i deixeble del Dr. Bolòs.

A l'herbari de l'Institut Botànic de Barcelona
[foto: Valentí González]

Presentació del volum 8 de la revista Miconia

El 16 de maig del 2024 se celebrà, a la sala d’actes del Centre Excursionista de Catalunya, la presentació del volum 8 de Miconia, revista botànica catalana independent, dedicat al Dr. Oriol de Bolòs. L’acte va ser presidit per Eduard Cayón, president del CEC, i va comptar amb la participació de Jordi Bolòs, fill del Dr. Bolòs, i dels membres de l’equip de Miconia: Valentí González, Àngel M. Romo, Eulàlia Nuet i Josep Nuet.

Acte de presentació del volum 8 de Miconia
a la sala d'actes del CEC [foto: Andreu Burguera]

Portada del volum 8 de la revista Miconia
(https://www.bubok.es)

Curs d’estiu sobre la flora aranesa

El curs de botànica d’estiu s’ha celebrat a la Vall d’Aran, del 8 al 12 de juliol del 2024. Ha estat el 10è Curs de flora aranesa, organitzat per l’Escola de Muntanya del CEC amb la col·laboració de l’ERB-CEC i ha estat dedicat a la memòria del Dr. Bolòs. Durant el curs s’han visitat i estudiat indrets on el Dr. Bolòs havia fet recerques i on havia descrit comunitats vegetals noves.

Els integrants del 10è Curs de flora aranesa
a la vall des Pois (Artiga de Lin)
[foto: Valentí González]

Amb aquestes activitats l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya ha retut homenatge a l’il·lustre botànic Oriol de Bolòs, en el centenari del seu naixement i en gratitud a la seva tasca científica i al seu mestratge.

[Text: Valentí González i Josep Nuet Badia; fotografies: Andreu Burguera, Valentí González, Àngels Morell i Imma Selva]