L'11è Curs de flora aranesa, culminat amb èxit
Entre els dies 7 i 11 de juliol, se celebrà l'11è Curs de flora aranesa organitzat per l'Escola de Muntanya i l'Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya. Aquesta col·laboració ha permès organitzar 28 cursos des de l'any 2010.
El curs s'inicià el dia 3 de juliol amb una sessió telemàtica en què s'explicaren als cursetistes els detalls de funcionament i s'organitzaren els viatges, tant d'anada i de tornada com els interiors per la Vall d'Aran.
En el curs hi han participat 19 cursetistes i dos instructors botànics voluntaris: Valentí González —que n'ha estat el director— i Josep Nuet Badia, membres de l'ERB-CEC i de la ICHN.
Els cursetistes i els instructors a la vall de Toran es van fer la tradicional foto de grup al peu d'una roca entapissada de molses que feren les delícies dels briòlegs [Foto: Valentí González] |
El dilluns dia 7 els cursetistes i els instructors estaven convocats a les 13 hores a l'àrea de pícnic dels Óssos a Arties (1.100 m) (Naut Aran). Després de dinar començà el curs amb una primera explicació general i un recorregut pel camí dels Bahns d'Arties. Un camí fàcil de 3 km que ens va servir per a introduir-nos en la ufanosa flora aranesa.
![]() |
Primeres explicacions a Arties [Foto: Miquel Femenia] |
![]() |
Durant el recorregut pel camí dels Banhs d'Arties [Foto: Imma Selva] |
El dimarts 8 ens vam apropar en cotxe fins al refugi dera Honeria (1.010 m), al bell mig de la vall de Toran (Canejan). Vam fer un recorregut d'uns 3,5 km fins al barratge de Sant Joan de Toran, passant per boscos caducifolis mixtos, de l'aliança Carpinion, i per unes magnífiques fagedes.
![]() |
Davant del refugi dera Honeria, Paco Cruces ens explicà alguns trets principals de la mineria d'aquest sector [Foto: Valentí González] |
El dimecres 9, des del Plan de Beret (Naut Aran), en un ambient de prats i pinedes subalpins, vam fer un recorregut fins a la cabana de Parros (1.780 m), passant per prats, molleres, boscos de pi negre i matollars de ginebró. El recorregut circular va ser d'uns 6,8 km.
![]() |
Recopilant dades florístiques d'una petita mollera al Plan de Beret [Foto: Josep M. Soler] |
El dijous 10, des de la bassa d'Oles (1.600 m) (Vielha e Mijaran), vam fer un recorregut fins a la pleta dels Anhèths i després vam pujar fins a la Ròca de Sacòsta (1.850 m), completant un recorregut circular d'uns tres quilòmetres. La vegetació de la vora de la bassa i de la mollera dera Piusa van ser les estrelles d'aquest dia, sense oblidar les magnífiques vistes de què vam gaudir des de dalt de la Ròca de Sacòsta.
![]() |
Davant la bassa d'Oles mentre fèiem les explicacions sobre la vegetació que hi viu [Foto: Àngels Morell] |
![]() |
Prop de la mollera dera Piusa, escoltant les explicacions de Maria Mercè Sanz sobre els briòfits [Foto: Valentí González] |
I, finalment, el divendres 11, vam fer un petit recorregut, d'uns 2,1 km, des de Vilamòs fins a Sant Miquèu de Vilamòs (1.291 m), durant el qual vam estudiar la flora associada a les avellanoses i als prats mesòfils dels vessants assolellats. A més, des de l'ermita vam gaudir de fantàstiques vistes cap a la vall deth Joeu. Després del dinar, vam cloure el curs amb un petit col·loqui sobre com havia anat i iniciàrem la tornada als nostre lloc d'origen.
![]() |
Molt a prop de Sant Miquèu de Vilamòs, durant la cloenda del curs [Foto: Xavier Ramírez] |
Durant el curs vam observar i identificar la flora dels diferents hàbitats que visitàvem. Quan la determinació de la planta era complicada per a fer-la in situ, en recollíem un plec per a determinar-la posteriorment al laboratori.
Tota la flora de la Vall d'Aran és protegida, per tant, portàvem una autorització expedida pel Conselh Generau d'Aran que ens permetia la recol·lecció de mostres de plantes amb finalitat científica.
En total vam herboritzar 51 mostres de plantes superiors i una vintena de briòfits, que una vegada determinats es dipositaran als herbaris científics de Barcelona.
En el cas de la sortida a la cabana de Parros també vam aixecar un inventari fitosociològic d'un matollar de ginebró, segons el mètode sigmatista.
![]() |
Durant l'aixecament de l'inventari en el matollar de ginebró [Foto: Àngels Morell] |
Aquest any hem tingut la sort de comptar amb dos cursetistes: Maria Mercè Sanz (briòloga) i Paco Cruces (aranès i gran coneixedor de la Vall d'Aran), que amb les seves explicacions sobre el món dels briòfits i sobre la geologia i la geografia aranesa, han enriquit el curs i als quals estem molt agraïts.
Com en altres anys, l'estada durant el curs s'ha fet a l'Aran Hostel de Salardú del CEC. Les modernes instal·lacions del hostel ens han permès gaudir d'una gran comoditat i de l'aula de natura, que hem tingut durant tots els dies a la nostra disposició, fet que ens permetia guardar material d'estudi (lupes binoculars, llibres, material herboritzat, etc.) i passar presentacions per a explicar el programa de treball de l'endemà.
![]() |
Vista de detall de l'aula de la natura, que ha estat millorada amb nou equipament, durant la presentació de preparacions microscòpiques de briòfits que va fer M. Mercè Sanz [Foto: Josep Nuet Badia] |
![]() |
L'aula de natura de l'Aran Hostel de Salardú [Foto: Josep M. Soler] |
Una de les coses a destacar del curs és el bon ambient que han generat els cursetistes, tant durant les jornades de treball de camp com en els moments de descans i oci. Les sessions a l'aula de natura, el concurs de fotografia i, fins i tot, la preparació per part d'alguns cursetistes d'un kahoot amb preguntes relacionades amb el curs han fet que l'estada hagi estat la mar de distreta.
![]() |
El dijous després de sopar vam celebrar l'èxit del curs amb cava i coca [Foto: Àngels Morell] |
![]() |
Parnassia palustris (fetgera blanca) Fotografia guanyadora de l'11è curs de flora aranesa 2025 [Foto: Àngels Morell] |
El bon temps meteorològic ens acompanyà al llarg de tot el curs. Excepte el dilluns a la tarda, que va fer una mica de fred, durant la resta de dies el sol i la calor van ser constants.
Ara estem elaborant una memòria del curs que, en acabar-la, enviarem a tots els cursetistes com a record.
[Text: Valentí González i Josep Nuet; fotografies: Miquel Femenia, Valentí González, Àngels Morell, Josep Nuet Badia, Xavier Ramírez, Imma Selva i Josep M. Soler]