dissabte, 17 de febrer del 2018

Curs de primavera 2018

LA DIVERSITAT BOTÀNICA A CATALUNYA




Organització
Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l’Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina del Centre Excursionista de Catalunya

Objectiu
L’observació de la diversitat de paisatges que hi ha a Catalunya que té com a resultat una importantíssima diversitat botànica.

Metodologia
- Observació personal dels hàbitats i de les plantes que hi viuen.
- Determinació de les plantes amb l’ajuda del manual.
- Posada en comú dels resultats i correcció de les dades obtingudes amb l’assessorament de l’instructor botànic.

Instructors botànics voluntaris
Valentí González, per a les sessions teòriques i les sortides de camp, i Josep Nuet Badia, per les sortides de camp, de l’Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina del Centre Excursionista de Catalunya i de la Institució Catalana d’Història Natural (IEC).

Programa del curs:
- 1a sessió teòrica: dijous, 19 d'abril, a l’aula del CEC (carrer Sant Pere Més Alt, 29, baixos. Barcelona), 20-21.30 h.
- 1a sortida de camp: diumenge, 22 d'abril, al Cap de Creus (l'Alt Empordà).

- 2a sessió teòrica: dijous, 24 de maig, a l’aula del CEC (carrer Sant Pere Més Alt, 29, baixos. Barcelona), 20-21.30 h.
- 2a sortida de camp: diumenge, 27 de maig, a les Muntanyes de Prades (el Baix Camp).

- 3a sessió teòrica: dijous, 14 de juny, a l’aula del CEC (carrer Sant Pere Més Alt, 29, baixos. Barcelona), 20-21.30 h.
- 3a sortida de camp: dissabte, 16 de juny, a Prat de Cadí (la Baixa Cerdanya).

Logística de les sortides de camp
Transport amb cotxes propis dels cursetistes, des dels punt de sortida fins al de tornada. Els que comparteixin cotxe col·laboraran a sufragar el cost de viatge.
El detalls de cada sortida (hora de sortida, punt de trobada, organització dels cotxes, etc) s’especificaran a la part final de cada sessió teòrica prèvia.

Riscos del curs i requeriments físics dels alumnes
Les sortides de camp es realitzaran en tres ambients molt diferents, des del litoral fins a l’alta muntanya, i al llarg de tota la primavera. Això implica que la situació climatològica de cada una de les sortides pot variar força. Els detalls de cada una d’elles s’especificaran al final de la sessió teòrica corresponent.
Totes les sortides de camp tenen una dificultat baixa però requereixen que els cursetistes tinguin una condició física mínima i un material de muntanya mínim que els permeti desplaçar-se, en ocasions, per camins pendents —amb pujades i baixades fortes—, irregulars, pedregosos o lliscosos, per terrenys coberts de tarteres, etc.

Material interessant per als cursetistes
Material científic
Plantes de la terra baixa, Josep Nuet Badia. Col. Mirar i veure, 1. Edicions de Josep Nuet Badia, imprès sota comanda per Bubok Publishing, SL. 2013.
Plantes montanes dels Pirineus, Josep Nuet Badia. Col. Cavall Bernat, 68. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona 2012.
Plantes alpines dels Pirineus, Josep Nuet Badia. Col. Cavall Bernat, 59. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona 2008.
Petit atles de vegetació de Catalunya, Josep Nuet Badia & Valentí González. Col. Mirar i veure, 3. Edicions de Josep Nuet Badia, imprès sota comanda per Bubok Publishing, SL. 2016.
— Brúixola
— Bolígraf
— Llibreta
És recomanable la càmera fotogràfica o un mòbil, lupa (×10 o 12).
L’instructor disposarà de la següent bibliografia de referència:
Flora manual dels Països Catalans, Oriol de Bolòs, Josep Vigo, Ramon M. Masalles i Josep M. Ninot, 3a ed. Ed. Pòrtic. Barcelona 2005.
— Mapes topogràfics i fotografies aèries dels llocs que es visitaran durant les sortides de camp.

Material personal obligatori
Anorac
Barret pel sol
Bastons telescòpics (2)
Botes de tresc
Buff o mocador pel coll
Cantimplora
Capelina o impermeable
Folre polar
Gorro
Guants
Llanterna frontal
Protecció solar dèrmica i labial (mínim factor 50)

Material sanitari que porta l’instructor a la farmaciola
Gasses
Benes rígides i extensibles
Esparadrap
Betadine
Pomada d’àrnica
Manta tèrmica



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari