dilluns, 18 de juny del 2018

Cloenda del curs La diversitat botànica a Catalunya


La setmana passada vam finalitzar el curs La diversitat botànica a Catalunya organitzat per l’Equip de Recerca Botànica i l’Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya

La tercera i última part del curs va tractar sobre la diversitat botànica a l’alta muntanya i es va estudiar la flora i la vegetació de Prat de Cadí (Cerdanya). En aquest tercer bloc del curs hi van estar inscrits 15 cursetistes. 
 
El grup a Prat de Cadí [Foto: Xavier Belmonte]
El dijous 14 de juny es va fer una sessió teòrica, a l’aula del CEC del carrer Sant Pere Més Alt, en la que es van tractar les particularitats que caracteritzen l’alta muntanya i que determinen la diversitat botànica i es va fer un repàs dels aspectes generals sobre la vegetació de la serra de Cadí.

El dissabte 16 de juny es va fer la sortida de treball de camp a Prat de Cadí que complementava la sessió teòrica del dijous.

Ens vam reunir tots al poble d'Estana, a uns 1500 metres d’altitud, i des d’allà vam fer el recorregut típic de pujada fins a Prat de Cadí, uns dels llocs més emblemàtics de l’excursionisme català, situat a 1802 metres d’altitud, en ple estatge subalpí i al nord de la serra de Cadí. L'indret forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Impressionant imatge de Prat de Cadí amb els boscos de pi negre,
tarteres i cingleres que l'acompanyen [Foto: Valentí González]
Allà hi vam observar els aspectes botànics més interessants relacionats amb el prat i el bosc de pi negre que l’envolta. 

Des del prat es veien perfectament, al fons, les muntanyes
del Pirineu que envolten la Cerdanya [Foto: Valentí González]
Al prat, entre els pixallits (Taraxacum officinale),
destacaven les flors en forma de campana de Fritillaria pyrenaica
[Foto: Àngels Morell]

Al prat, observant la flora que vivia a les roques [Foto: Àngels Morell]
El gruix de la sortida, però, va estar centrada en l’estudi de la flora que viu a les tarteres que hi ha sota les cingleres. Algunes d’aquestes plantes són molt rares, degut a que només es fan en aquest ambient tan específic, com ara el julivert d’isard (Xatardia scabra), el corniol hirsut (Aquilegia viscosa), el crepis nan (Crepis pygmaea) o Petasites paradoxus. El desenvolupament d'aquestes plantes estava una mica endarrerit degut a les nevades que feia poc havien caigut sobre aquell lloc.

La pujada fins a la tartera del Cadí es fa una mica dificultosa
per la inestabilitat del terreny [Foto: Valentí González]
Una vegada arribats a la tartera, el grup observa la flora
que es feia entre les pedres
[Foto: Valentí González]
Des de la tartera havien bones vistes per poder observar la
distribució dels boscos al vessant de les muntanyes
[Foto: Francesc Herrera]

El temps va ser molt bo, amb temperatura agradable i cel serè que es va anar ennuvolant a mesura que avançava el dia. Sense precipitacions. 

La moixera de Suècia (Sorbus aria ssp. mougeotii) la vam
observar durant la baixada cap a Estana
[Foto: Àngels Morell]
Amb aquesta sortida es dóna per finalitzat el curs La diversitat botànica a Catalunya, el qual ha tingut un total de 16 inscrits que han col·laborat en el bon ambient que l’ha caracteritzat. A tots ells: moltes gràcies!!!

Aquest curs és el dissetè que l’Equip de Recerca Botànica fa en col·laboració amb l’Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya.

[Text: © Valentí González; fotos: © Xavier Belmonte, Valentí González, Francesc Herrera i Àngels Morell]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari