divendres, 8 de febrer del 2019

Presentació del llibre Els sistemes naturals del delta del Llobregat


El dimecres 6 de febrer es va presentar el llibre Els Sistemes Naturals del Delta del Llobregat a la sala d’actes del Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat. Els Sistemes Naturals del Delta del Llobregat és una obra coral escrita per 57 especialistes de totes les branques de les ciències naturals. El llibre és el número 19 de la col·lecció dels Treball de la Institució Catalana d’Història Natural i l’edició és a cura de Josep Germain i Otzet i de Joan Pino i Vilalta, membres de la ICHN, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans, del Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’Ajuntament del Prat de Llobregat. 


El procés de redacció i d’edició del llibre ha sigut llarg i laboriós, tot i així, els 10 anys de feina han donat com a resultat un volum excel·lent, de 715 pàgines, que recull tota la informació naturalista que es coneix del delta del Llobregat.


La presentació ha estat dirigida per Jordina Belmonte, presidenta de la Institució Catalana d’Història Natural, i han intervingut Maria José Albadalejo, del Consorci d’Espais Naturals del delta del Llobregat, Antonio Farrero, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Joandomènec Ros, de l’Institut d’Estudis Catalans, i Joan Pino, de la Institució Catalana d’Història Natural. Tots, en els seus parlaments, van destacar la importància de tenir un treball com el que representa el llibre per a la gestió d’uns espais naturals tan sensibles com els del delta del Llobregat. Joan Pino, amb l’ajuda d’una presentació en power point, va fer una síntesi de la història de l’elaboració d’aquest treball, va explicar els principals resultats obtinguts, va destacar la importància d’un treball d’aquest estil en la tercera zona humida més important de Catalunya i va fer èmfasi en les dificultats que porta fer un llibre en el que col·laboren 57 persones d’una manera altruista durant un període de temps llarg i de la bona predisposició de tots els autors.


La sessió també va servir per retre un sentit homenatge a Maria Rieradevall, experta en ecologia de la Universitat de Barcelona i autora d’alguns dels capítols del llibre, traspassada l’any 2015. L’obra està dedicada a la seva memòria.



Val a dir que l’acte va ser un autèntic èxit de públic, amb la sala d’actes plena de gom a gom. 

[Text i fotos: © Valentí González]


Ens plau molt recordar que un dels experts que ha col·laborat en Els sistemes naturals del delta del Llobregat, és el nostre company Valentí González, fundador i instructor voluntari de l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC), coautor de la magnífica Flora vascular del Delta del Llobregat —publicada l'any 2016 per la mateixa Institució Catalana d'Història Natural, filial de l'Institut d'Estudis Catalans—, obra de referència de la flora d'aquesta important zona humida propera a Barcelona [JNB].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari