diumenge, 16 de juny del 2019

Cloenda del curs El paisatge vegetal del Berguedà


Aquesta setmana hem finalitzat el curs El paisatge vegetal del Berguedà organitzat per l’Equip de Recerca Botànica i l’Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya.

Cursetistes i instructors al mirador dels Orris
amb la Tosa d'Alp (2.537 m) al darrere
[Foto: Ferran Font]

El dijous passat vàrem fer la tercera sessió teòrica a la sala de Juntes del CEC. En aquesta ocasió es va parlar sobre la vegetació de l’alta muntanya del Berguedà i es van tractar temes com les particularitats climàtiques de l’alta muntanya, les adaptacions que han de desenvolupar les plantes que hi viuen i els principals tipus de vegetació dels estatges subalpí i alpí. 

Al començament de la sortida, observant la flora que
viu sobre una roca calcària [Foto: Francesc Herrera]
 
L'observació dels detalls de les plantes és bàsic
per a la seva determinació [Foto: Valentí González]
El grup al costat de les restes de la mina de barita
de la Bòfia [Foto: Valentí González]

El dissabte vam realitzar l’excursió corresponent a aquest tercer bloc del curs. Vam visitar el sector dels Orris, al terme municipal de Bagà. Per accedir als Orris s'ha d’agafar la carretera de puja des de Bagà a coll de Pal i deixar els cotxes abans d’arribar-hi. Des de la carretera hi ha diferents opcions per accedir-hi. Nosaltres vam deixar els cotxes a prop del refugi de coll de Pal i vam agafar una pista que passa pel costat de l'antiga mina de barita de la Bòfia i que arriba fins al mirador dels Orris, en un recorregut curt i amb poca dificultat. 

Anotant i fotografiant les plantes que trobàvem
[Foto: Francesc Herrera]
 
Al peu d'un cingle vam trobar moltes plantes de tartera
i de roca [Foto: Valentí González]

Els Orris és un espai obert que està situat a 1.892 m d’altitud i al sud de Tosa d’Alp, en ple estatge subalpí. Des del mirador hi ha unes vistes espectaculars de tot el sector prepirinenc del Berguedà. Durant el recorregut i als voltants dels Orris vam observar la flora que hi vivia als prats, als boscos de pi negre i a les roques i tarteres que caracteritzen el lloc. Vam gaudir d’un dia molt bo i ben assolellat. 

Els cursetistes observant la flora i fent servir
els llibres d'identificació [Foto: Francesc Herrera]
Al prat que hi ha als Orris vam estudiar la flora que viu
associada a una zona entollada per l'aigua d'una font

[Foto: Francesc Herrera]

Amb aquesta sortida es dóna per finalitzat el curs El paisatge vegetal del Berguedà, el qual ha tingut un total de 16 inscrits que han col·laborat en el bon ambient que l’ha caracteritzat. A tots ells: moltes gràcies!!!

Aquest curs és el dinovè que l’Equip de Recerca Botànica fa en col·laboració amb l’Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya.

[Text: © Valentí González; fotos: © Ferran Font, Valentí González i Francesc Herrera]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari