divendres, 1 de novembre del 2019

L’Equip de Recerca Botànica publica un estudi sobre la vall de Saltèguet (la Cerdanya)


Aquest estudi, que s’inicià l’any 2006, ha culminat amb la publicació de dos volums que han inaugurat una nova línia de publicacions de recerca botànica que apareixen sota el títol Monografies a Miconia – revista botànica catalana independent.
Amb aquestes publicacions finalitza el primer projecte científic col·lectiu iniciat per l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya

Mercadal, Oriol; González, Valentí; Nuet Badia, Josep & Vallhonrat, Francesc, 2019.
La vall de Saltèguet (la Cerdanya). El medi físic i l’ocupació humana.
Miconia (Monografies, 1): 1-143.

Estudi geograficohistòric sobre la vall de Saltèguet, tributària de la ribera d’Alp a la Molina, en el sector est de la Cerdanya (Catalunya), en el cor dels Pirineus.
Ha estat fet amb motiu de la confecció del catàleg de la flora de la vall de Saltèguet, que és publicat en un segon volum de Miconia (Monografies, 2).
L’estudi cobreix la vall hidrogràfica completa i comprèn part dels termes municipals d’Oceja i Palau de Cerdanya —que corresponen a l’Alta Cerdanya, sota administració de l’Estat francès—, i d’Alp, Fontanals de Cerdanya i Puigcerdà —que corresponen a la Baixa Cerdanya, sota administració de l’Estat espanyol— i, una petita part del terme municipal de Toses (el Ripollès).
El present volum inclou dos gran capítols. El primer, dedicat al medi físic de la vall de Saltèguet, amb els capítols clàssics dels estudis geogràfics: la situació geogràfica i el relleu, el clima, les aigües, la vegetació i la influència de l’home en la vegetació de la vall.
El segon gran capítol és un text pòstum d’Oriol Mercadal —arqueòleg i historiador especialista en la història de la Cerdanya—, que fou director del Museu Cerdà de Puigcerdà, i que ara publiquem a cura de Sara Aliaga. Comprèn una síntesi extensa i documentada del poblament humà a la vall de Saltèguet, a partir de la prehistòria fins als nostres dies.
Cada un dels dos grans capítols del medi físic i de l’ocupació humana es clou amb una extensa bibliografia. 

González, Valentí; Nuet Badia, Josep & Vallhonrat, Francesc, 2019.
La vall de Saltèguet (la Cerdanya). La flora.
Miconia (Monografies, 2): 1-631.

Catàleg de la flora de la vall de Saltèguet, tributària de la ribera d’Alp a la Molina, al sector est de la Cerdanya (Catalunya).
L’estudi cobreix la vall hidrogràfica completa i comprèn part dels termes municipals d’Oceja i Palau de Cerdanya —que corresponen a l’Alta Cerdanya, sota administració de l’estat francès— i d’Alp, Fontanals de Cerdanya i Puigcerdà —que corresponen a la Baixa Cerdanya, sota administració de l’estat espanyol— i, ocasionalment, part del terme municipal de Toses (el Ripollès). El catàleg florístic conté un total de 656 tàxons.
El treball de camp fou dut a terme durant els anys 2006-2010 per uns quants equips que van treballar en l’exploració de tota la vall. Posteriorment es determinaren els plecs d’herbari tasca que durà molts mesos i que es va dur a terme en el laboratori del local social del Centre Excursionista de Catalunya, en les trobades setmanals. La feina va continuar amb la revisió dels plecs determinats, la confecció de les etiquetes i la preparació dels plecs per a lliurar-los a l’herbari.
Els plecs recol·lectats han estat donats a l’herbari de la Universitat de Barcelona (BCN). L’obra ha estat redactada per un grup reduït, que s’ha ocupat de l’extracció de les dades de les bases de dades, l’ordenació i la redacció del text i la confecció dels mapes, a més de la maquetació del llibre.

Podeu consultar i descarregar gratuïtament els volums de la sèrie Monografies aquí.

Podeu comprar en format paper els volums de la sèrie Monografies aquí.

[Text: © Valentí González i Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari