divendres, 31 de gener del 2020

Presentem en el Centre Excursionista de Catalunya la publicació del treball de La vall de Saltèguet (la Molina)


El dijous 30 de febrer, la sala d'actes del Centre Excursionista de Catalunya gairebé es va omplir d'amics i consocis que no es van voler perdre la presentació de l'estudi La vall de Saltèguet (la Molina), fet per l'Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina (ERB-CEC).
Es tracta d'una obra que vam començar el juny del 2006 i que ha tingut un procés molt llarg de realització, a causa de la complexitat de la feina i de l'exigència del treball científic ben fet.

El president del CEC, Eduard Cayón, va obrir l'acte
amb unes paraules [Foto: © Àngels Morell]

L'acte començà amb uns breus però sentits i sincers parlaments del president del CEC, Eduard Cayón, del vicepresident primer, Miquel Rafa, i del vocal de Ciència de la junta directiva, Albert Vidal, en els quals van valorar el treball fet, l'esforç i la persistència dels membres de l'ERB-CEC. 
El president va dir que se sentia emocionat de presentar els resultats d'aquest estudi perquè aquesta activitat científica que l'ERB-CEC porta a terme s'entronca directament amb l'esperit fundacional de l'entitat, que no solament és esportiu sinó que té interès per la recerca i el coneixement de la natura i del país.
En termes semblants es van expressar el vicepresident i el vocal de Ciència, i tots van coincidir a mostrar-se molt contents dels resultats obtinguts i van felicitar calorosament tots els que havien participat en el treball.



Els resultats d'aquest estudi s'articulen en dos volums, que inauguren la sèrie Monografies de Miconia, revista botànica catalana independent

Monografies, 1. La vall de Saltèguet (la Cerdanya). El medi físic i l'ocupació humana. Oriol Mercadal (†), Valentí González, Josep Nuet Badia i Francesc Vallhonrat. 141 pàg.

Monografies, 2. La vall de Saltèguet (la Cerdanya). La flora. Valentí González, Josep Nuet Badia i Francesc Vallhonrat. 628 pàg.

A continuació, entre Valentí González i Josep Nuet van comentar la presentació que havien preparat juntament amb Francesc Vallhonrat.


La presentació estava estructurada en diferents capítols que permetien saber què és l'Equip de Recerca Botànica, veure el territori estudiat, qui són els que van fer l'estudi, com van anar fent tota la feina i al final algunes mostres de l'obra publicada.

— Què és l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC).

— Per què Saltèguet
— Qui fa l'estudi
— Com fem l'estudi
— Resultats de l'estudi
— La publicació
— Què és Miconia

Al llarg d'aquesta presentació es van posar de manifest diferents valors que han entrat en joc en aquesta obra: iniciativa, cooperació, companyonia, treball ben fet, tenacitat i ganes de gaudir de la muntanya i de la natura, la combinació dels quals va permetre afrontar un projecte complex, mantenir l'interès per la feina durant un llarg temps, vèncer el cansament i crear un grup que comparteix l'afició per la muntanya i les plantes, i que sap gaudir i treballar cooperativament per aconseguir un objectiu.

Josep Nuet explica la participació generosa d'Oriol Mercadal
en aquesta obra [Foto: © Àngels Morell]

Valentí González durant la seva intervenció en la presentació
[Foto: © Sofia Francí]


Al final de la presentació els assistents premiaren amb càlids aplaudiments tota l'exposició que havíem fet. Aplaudiments que demanàrem també per a tots els que van participar en el llarg treball que hem pogut presentar.

Tancà l'acte el president del CEC, Eduard Cayón, amb unes amables i encoratjadores paraules de comiat.
Vam anunciar una nova presentació de l'obra a Puigcerdà, programada per al dissabte 22 de febrer a la seu de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, on comptarem amb la participació d'Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, i d'Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya.


[Text: © Josep Nuet Badia; fotos: © Sofia Francí i Àngels Morell]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari