diumenge, 24 de gener de 2021

Paradisus Montserratensis


Amb aquest títol la Biblioteca de l'Abadia de Montserrat ha organitzat una exposició virtual temporal sobre els llibres de botànica que atresora.

Tal com explica la presentació: «L’interès per la botànica a l’Abadia de Montserrat, doncs, ve de lluny i això es reflecteix també en els fons de la seva biblioteca, on es troben moltes de les obres cabdals de la història de la botànica, algunes d’elles incunables. També llibres que van des del segle XVI fins ben entrat el segle XX, així com gravats, documents i manuscrits amb consells i remeis casolans i fins i tot herbaris de la flora montserratina, mostra de l’interès que hi ha hagut al monestir per la botànica i que arriba fins als nostres dies.»
L'exposició dedica una atenció especial al P. Adeodat Marcet, monjo de Montserrat que va formar un bon herbari de les plantes montserratines que es conserva en el monestir. I també en el botànic suec Erik Rangor Svensson, que durant una temporada va residir al monestir i ajudà al P. Marcet en l'exploració botànica de la muntanya. Després estigué a les illes Canàries on va culminar una interessant trajectòria botànica.


Finalment l'exposició destaca la Flora de Montserrat, de Josep Nuet Badia i Jose M. Panareda, consocis del CEC, que és una flora crítica i moderna, amb un atles corològic de totes les plantes de Montserrat.


Es tracta d'una exposició virtual molt recomanable i amb molta informació per a conèixer el paper de la botànica en un dels grans monestirs del nostre país i d'Europa.

L'exposició ha estat preparada —selecció d'obres, elaboració dels textos— per Àngels Rius, bibliotecària de la Biblioteca de l'Abadia de Montserrat, amb l'assessorament botànic de Frederic Fosalba, monjo de Montserrat.

Podeu visitar l'exposició en aquest enllaç.

[Text: Josep Nuet Badia; imatges: Paradisus Montserratensis]

1 comentari:

  1. Moltes gràcies, Josep, per aquesta notícia, molt interessant.
    Romà Rigol

    ResponElimina

Escriu un comentari