divendres, 23 de juliol del 2021

L'Institut Botànic de Barcelona ens anima a participar en un projecte de recerca sobre la flora al·lòctona dels Pirineus


Hem rebut una amable comunicació de Neus Ibáñez, conservadora de l'herbari BC, de l'Institut Botànic de Barcelona (IBB), en la qual ens invita i anima a participar en un projecte de recerca sobre plantes al·lòctones dels Pirineus, amb participació ciutadana.

Des de fa ja quasi 10 anys investigadors de l’IBB participen en projectes finançats mitjançant la convocatòria europea POCTEFA, per estudiar la flora dels Pirineus. Actualment treballen en el projecte FLORAPYR AVANCE (2020-2022) que té com a objectiu contribuir a l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) i combatre la vulnerabilitat d’aquesta flora tan rica en endemismes i tan sensible als augments de temperatura.

En aquest tercer projecte volen comptar amb la participació ciutadana per a la identificació de la flora invasora dels Pirineus. La coordinació de voluntaris permetrà fer més identificacions de la flora autòctona dels Pirineus i la detecció de plantes no autòctones en algunes zones del sud-est dels Pirineus. A més, la col·laboració ciutadana també permetrà despertar consciències de l’entorn vegetal perquè, malgrat que les plantes són una part important de les nostres vides i estan molt presents al nostre voltant, sembla que les espècies vegetals queden en un segon pla (plant blindness).

El projecte FLORAPYR AVANCE compta amb la col·laboració d’investigadors aragonesos, bascos, francesos, andorrans i catalans i des de l’IBB impulsem la participació ciutadana en el projecte a Catalunya.


La mecànica de participació és molt senzilla i el registre de les observacions es fa mitjançant les aplicacions iNaturalist i PlantNet dins del projecte Flora Pirineos / Pyrénées. Tota la informació referent a l’ús de l’aplicació es troba explicada en els documents adjunts que també estan disponibles en aquest enllaç, juntament amb d’altre material de difusió.

Com que l’objectiu final del projecte és la identificació de flora dels Pirineus, és important implicar el major nombre d’institucions, entitats i col·lectius possibles que ajudin a arribar al major nombre de ciutadans disposats a participar. Al mateix temps, els voluntaris prendran consciència del món vegetal entenent els problemes de la introducció d’espècies invasores.

Des de l’Institut Botànic ens diuen: «La vostra entitat està fortament compromesa amb el medi ambient i l'ecologia, i reuneix experts en botànica, pensem que podríeu estar interessats en l’esdeveniment. La vostra participació està enfocada cap a la difusió de l’activitat animant els ciutadans a participar-hi durant tot el període del projecte (fins el juny de 2022). Per altra banda, també és important fomentar que aficionats i experts validin les identificacions que estan proporcionant els voluntaris per tal que les espècies que hagin estat correctament identificades, puguin passar a formar part de la base de dades de biodiversitat GBIF i ser útils tant per al nostre projecte com per a la comunitat científica i els gestors del territori».

El projecte FLORAPYR AVANCE és una bona iniciativa per a implicar els ciutadans en la botànica i ens agradaria que durant el projecte es pogués reunir un gran nombre d’identificacions vegetals.

[Text: IBB, Josep Nuet Badia]

dijous, 22 de juliol del 2021

El 8è Curs de flora aranesa dut a terme amb èxit

L’Equip de Recerca Botànica i l’Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya han dut a terme el tradicional curs d'estiu, el 8è Curs de flora aranesa,  a Salardú.
Aquest any el curs tenia dues novetats: la primera és que ha calgut fer dues edicions —del 5 al 9 de juliol i del 12 al 16 de juliol— a causa del gran nombre d'inscrits, que no s'han volgut perdre l'ocasió d'estudiar les plantes de la Vall d'Aran, i la segona, és que no s'ha fet base al xalet del CEC, a causa de la remodelació que està programada per aquest estiu, sinó que hem estat a l'alberg Era Garona de la Generalitat de Catalunya, proper al nostre xalet.

Els participants en la 1a edició del curs, buscant plantes
en la tartera de la Mare de Déu de les Ares
[Foto: Josep Nuet Badia]


Un dia ben tapat i amb fred no atura els participants en la
segona edició del curs, en la feina d'explorar
els matollars i prats del Plan de Lana
[Foto: Josep Nuet Badia]

Durant el 8è Curs de flora aranesa s'han explorat botànicament diferents punts de la geografia aranesa, com el Plan de Lana, el barranc de Margalida, el Uelh de Pomèro, la tartera de la Mare de Déu de les Ares o el Solan de Salardú e Tredòs.
Entre les dues edicions s'han anotat al camp 1.553 plantes, s'han trobat 438 plantes diferents i s'han recol·lectat 44 plecs d’herbari, amb autorització especial de recol·lecció científica del Conselh Generau d’Aran (Codi de referència 04/PS/21).

Han estat uns dies intensos immersos en la gran varietat i riquesa de la flora de la Vall d'Aran en un ambient de companyonia i col·laboració que ha estat molt valorat pels alumnes.

[Text i fotos: Josep Nuet Badia]