dissabte, 17 de febrer del 2024

Inauguració del jardí Francesc Masclans


El passat 15 de febrer del 2024 es va inaugurar el Jardí de Francesc Masclans i Girvès al barri de La Bordeta del Districte Sants-Montjuïc. Francesc Masclans, autor de les famoses Guia per conèixer els arbres i Guia per a conèixer els arbusts i les lianes, va néixer a Sants i hi va viure la major part de la seva vida. Va treballar com a mestre a una escola d’aquest barri, el grup escolar Lluís Vives. Fins i tot l’Institut Botànic, en el que va col·laborar molts anys, es troba a la muntanya de Montjuïc, en el mateix districte de Sants-Monjuïc.


Un moment durant l'acte d'inauguració
[Foto: Mercè Soteres]


L’Ajuntament de Barcelona, recollint la iniciativa de Joan Sanromà, exprofessor de ciències naturals en el Lluís Vives i exconseller de memòria històrica de Sants-Montjuïc, va aprovar el de 6 de març del 2023 la denominació de Jardí de Francesc Masclans als espais verds del carrer Quetzal/Riera Blanca, donat la seva doble condició d'il·lustre botànic i de santsenc de tota la vida.

L’acte va ser conduït per Elisenda Cartañà, exprofessora del Lluís Vives i coordinadora del projecte Donar veu a la memòria, que difon la memòria històrica amb obres de teatre. Es dóna la circumstància que Elisenda va estar present quan tenia 14 anys a l’homenatge que es va fer en honor de Masclans el 1995, quan aquest va complir 90 anys.


Un moment durant els parlaments
[Foto: Xavier Ramírez]


Van intervenir, per aquest ordre:

Marc Serra, President del Consell del Districte, que va parlar sobre els difícils anys de repressió en què va viure Masclans.

Mercedes Llorente, membre de l’Associació Donar veu a la memòria, ens va llegir una biografia de Masclans.

Artur Balaux, persona del Grup Escolar dels anys cinquanta i seixanta que va llegir un poema de Masclans.

Jordi Pérez, membre del Grup de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya i exprofessor de l’Institut Lluís Vives, va parlar de la importància de Francesc Masclans com a botànic.

Lluís Masclans, nebot de Francesc Masclans, va fer un parlament evocant el vessant humà del seu oncle.

Raquel Gil, regidora del Districte de Sants-Montjuïc i regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, que va tancar l’acte parlant de la importància de recordar figures com Masclans i els seus valors per mantenir viva la nostra memòria històrica.

Francesc Masclans ja havia estat reconegut l’any 1990 per la Generalitat quan se li va atorgar la Creu de Sant Jordi i el 1995 quan va rebre l’homenatge del Districte pel seu 90è aniversari. L’Institut Lluís Vives va celebrar dos homenatges: un durant el curs 97-98 on Masclans va poder plantar una olivera en el seu honor i un altre l’any 2019 quan es va posar una placa al peu de l’olivera, homenatge pel qual es va elaborar l'exposició que es podia veure aquella tarda al jardí.

Va ser un acte molt emotiu on es van agermanar la història i la botànica per evocar la figura de Masclans, un gran botànic què, a pesar de haver viscut en un ambient molt advers i amb recursos molt limitats, va ser capaç de desenvolupar una obra molt sòlida i de gran utilitat per al nostre país.

[Text: Jordi Pérez; fotos: Xavier Ramírez i Mercè Soteres]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari