dilluns, 22 de juliol del 2024

S’ha celebrat amb èxit el 10è Curs de flora aranesa


Des del 8 al 12 de juliol s’ha celebrat el 10è Curs de flora aranesa, organitzat per l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC). Igual que l’any passat, la majoria dels cursetistes s'han allotjat a l’Aran Hostel (CEC) de Salardú.

Els integrants del 10è Curs de flora aranesa 2024,
a la vall des Pois (Artiga de Lin)
[foto: Valentí González]

Aquesta desena edició del curs ha estat dedicada a la memòria de l’il·lustre botànic Dr. Oriol de Bolòs, per commemorar el centenari del seu naixement. De fet, el curs ha servit de colofó a una temporada plena d’activitats, organitzades per l’ERB-CEC, dedicades a la figura del Dr. Bolòs per recordar el seu llegat botànic i el seu mestratge. Moltes de les sortides i exploracions del curs tenen relació amb els estudis que el Dr. Bolòs havia fet a la comarca aranesa.

La primera sessió del 10è Curs va ser el dia 4 de juliol, amb una reunió prèvia telemàtica, per comentar totes les particularitats d'aquesta activitat: excursions, organització, material, estada al hostel, etc.

El dilluns 8 de juliol començà el 10è Curs amb el viatge a la Vall d’Aran, en què es van preveure una sèrie d’aturades per a descansar: a la Panadella, per a esmorzar, al coll de Comiols i al port de la Bonaigua. En cada una d’aquestes parades llegírem alguns fragments del treball del Dr. Bolòs Les zones de vegetació de Catalunya, publicat l’any 1957, en el qual descriu el paisatge vegetal català, que vam anar identificant durant el recorregut d’aproximació a la Vall d’Aran. A més, al coll de Comiols (1.100 m) vam observar dues comunitats vegetals: la jonceda amb espígol i boixerola (Aphyllantho-Lavanduletum pyrenaicae), descrita per Oriol de Bolòs l’any 1961, i la bruguera de bruc d’escombres (Erico scopariae-Genistetum pilosae), descrita per Àngel Romo l’any 1989.


Al coll de Comiols,
en una de les parades durant el viatge 
a la Vall d'Aran
[Foto: Àngels Morell] 

A l’àrea de pícnic de la cua de l’embassament d’Aiguamòg, a 1.425 m, ens vam trobar tots els cursetistes. Després de dinar iniciem oficialment el curs amb una explicació introductòria sobre la geografia i la vegetació de la Vall d’Aran. Posteriorment vam explorar els voltants de la cua de l'embassament d’Aiguamòg.

Al pícnic de l'embassament d'Aiguamòg,
durant l'explicació inicial del curs
[Foto: Valentí González]
  
Explorant els voltants de l'embassament d'Aiguamòg,
que es veu al fons
[Foto: Josep Nuet Badia]

Acabada aquesta primera excursió ens vam dirigir a Salardú per instal·lar-nos a l’Aran Hostel (CEC). Abans del sopar, a l’aula de natura del hostel, vam passar una petita presentació sobre l’excursió i els objectius de l'endemà.

Sopant al menjador de l'Aran Hostel (CEC) de Salardú
Foto: Valentí González]

El dimarts 9 de juliol vam fer una exploració pel bosc de Loseron (Naut Aran), amb un recorregut des del Plan de Nera (1.405 m) fins al pont sobre el riu de Rencules (1.685 m), al paratge de Loseron. El treball consistí en l’estudi de les plantes de les avetoses, dels prats i de la vegetació associada al riu. Després de la jornada vam tornar al hostel i vam tenir temps d'endreçar les mostres botàniques recollides, a l’aula de natura del hostel. Després, l’Adela Martín ens va passar una presentació amb el títol Petit recull de la vegetació de la Cerdanya. Finalment comentàrem l’excursió i els objectius de l'endemà.

A l'avetosa de l'obaga de Loseron
vam aixecar un inventari fitosociològic
[Foto: Josep Nuet Badia]

Al riu de Rencules, observant les plantes ripàries
[Foto: Raimon Anglada]

El dimecres 10 de juliol vam anar a l’Artiga de Lin (Vielha e Mijaran) per estudiar fitosociològicament les fagedes humides de la vall des Pois. El recorregut començà a l'aparcament que hi ha davant del refugi (1.465 m) i acabà als Uelhs deth Joeu (1.379 m). Després de la jornada de treball de camp, vam tornar al hostel per treballar, a l’aula de natura, amb les mostres botàniques recollides i passar una petita presentació, a càrrec de Josep Nuet, sobre la representació en els mapes de vegetació de Catalunya dels estatges de vegetació a la Vall d’Aran. Finalment comentàrem l’excursió i els objectius de l'endemà.

Estudiant la flora de la fageda humida de la vall des Pois
[Foto: Miquel Femenia]

Fotografiant el lliri blau (Iris latifolia)
[Foto: Miquel Femenia]

Treballant a l'ombra de la fageda
[Foto: Josep M. Soler]

Durant el dinar, aprofitant l'ombra de la fageda i gaudint
del magnífic paisatge de l'Artiga de Lin
[Foto: Valentí González]

El dijous 11 de juliol l’excursió va transcórrer pels voltants de Les, al Baix Aran. L’objectiu de la jornada de treball era estudiar els boscos caducifolis mixtos de l’aliança Carpinion betuli. El recorregut circular començà a Les (633 m) fins al Guardader de Vernet (859 m). Acabada la jornada de treball vam tornar al hostel, on abans de sopar vam poder endreçar les mostres botàniques recollides i parlàrem sobre l’excursió i els objectius de l'endemà.

A l'interior del bosc caducifoli mixt (Carpinion betuli)
[Foto: Josep M. Soler]

Vam aprofitar la frescor de la Hont deth Vern per a descansar
i fer una llista de les plantes que viuen
en aquests ambients fontinals
[Foto: Àngels Morell]

L'aula de natura del hostel ens permet fer tota mena de
presentacions relacionades amb el curs
[Foto: Miquel Femenia]


Després del sopar del dijous, celebració del bon funcionament
del curs amb cava i coca
[Foto: Valentí González]

El divendres 12 de juliol anàrem fins a l'aparcament del sector del Ticolet (1.865 m), a la solana de la vall de Ruda, propera al port de la Bonaigua (Naut Aran). L’objectiu de la jornada de treball era l’estudi dels herbassars de rapòntic (Leuzea centauroides) d'aquest indret, que havien estat descrits pel Dr. Bolòs.

El divendres vam tenir un dia boirós i amb fred,
que ens obligà a anar ben abrigats
[Foto: Imma Selva]


Durant l'estudi dels herbassars de rapòntic
[Foto: Rosa Samon]

Després del treball de camp vam cloure el curs i retornàrem al lloc d’origen.

En aquest curs 15 cursetistes han pogut gaudir de la vegetació i de la flora de la Vall d’Aran. El bon ambient que han creat els integrants del curs, el bon temps meteorològic que hem tingut durant la setmana i el fet de poder gaudir d’unes instal·lacions modernes, han permès celebrar un curs sense cap incidència, en el qual els participants han gaudit d’una flora aranesa en un magnífic estat de floració.

[Text: Valentí González i Josep Nuet Badia; fotografies: Raimon Anglada, Miquel Femenia, Valentí González, Àngels Morell, Josep Nuet Badia, Rosa Samon, Imma Selva i Josep Maria Soler]

dilluns, 1 de juliol del 2024

Tot a punt per al 10è Curs de flora aranesa


Aquest passat cap de setmana els companys de l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya Valentí González —instructor botànic voluntari i director del curs— acompanyat de Josep Nuet Badia —instructor botànic voluntari—, han dut a terme la preparació sobre el terreny del 10è Curs de flora aranesa, que es durà a terme entre els dies 8 i 12 de juliol, fent base a l'Aran Hostel de Salardú.

Valentí González, al pont de Loseron, durant la preparació
sobre el terreny del 10è Curs de flora aranesa.

La preparació sobre el terreny ha consistit a resseguir els itineraris dissenyats prèviament, modificar els aspectes subjectes de millora i perfilar detalls de la logística i de l'organització.
L'activitat de camp l'han hagut de fer, en part, amb temps plujós, com és característic de les terres de clima atlàntic, cosa que han resolt sense dificultats amb l'experiència i el material adequat.

Treballant en una fageda prop de l'Artiga de Lin.
Aquí ens protegíem de la mullena amb un paraigua
i paraneus.

Aquest curs, que s'escau en l'any que commemorem el centenari del naixement de l'eminent botànic i fitosociòleg Oriol de Bolòs i Capdevila (1924-2007), tindrem l'oportunitat de visitar alguns indrets on ell va estudiar i veure alguna comunitat vegetal que va descriure, en el seu lloc original. També hem fet una selecció de textos seus que llegirem en els indrets seleccionats, els quals donaran un plus d'il·lustració als recorreguts i a l'activitat botànica que durem a terme.

El paisatge del voltant de l'Artiga de Lin, en un ambient
plenament atlàntic.

Com sempre, el 10è Curs de flora aranesa combinarà varietat i riquesa de paisatges, comunitats vegetals i plantes, en una nova edició que desitgem ben satisfactòria per a tots.

Text i fotos: © Josep Nuet Badia