diumenge, 18 de novembre del 2018

Jornada de treball de camp a la vall de Saltèguet (la Cerdanya)


Aquest dissabte passat, 17 de novembre, els autors del llibre Flora de la vall de Saltèguet (la Molina, la Baixa Cerdanya), Josep Nuet, Valentí González i Francesc Vallhonrat, acompanyats de Carmina Coll, han tornat a visitar aquesta vall per fer unes fotografies generals de paisatge que il·lustraran l’obra. 

La Molina i el Porxo d'Ovella. En aquest punt el
torrent de Saltèguet desguassa al riu d'Alp.

[Foto: © Valentí González]
La vall de Saltèguet amb la seva capçalera emboirada.
A l'esquerra la Pleta de Saltèguet, totalment
desforestada 
[Foto: © Valentí González]


Aquest llibre serà el resultat d’un exhaustiu treball de camp realitzat per la gran majoria dels integrants de l’Equip de Recerca Botànica del CEC, que es va iniciar l’any 2006, just amb el començament de les activitats de l'ERB. Aquest treball te previst la seva finalització a començament de l’any 2019, amb la seva publicació com a treball monogràfic a la revista Miconia


Un dels objectius de la sortida era fotografiar
 les roques que formen la vall per il·lustrar
la part geològica de la introducció del llibre.

[Foto: © Valentí González]


En aquest llibre es presentarà el catàleg detallat de la flora de la vall de Saltèguet. Comptarà amb una àmplia introducció on es tractaran temes com a la geografia de la vall, la seva geologia, la seva hidrologia, aspectes climàtics, la vegetació que hi existeix, etc. També es parlarà de la recerca botànica històrica a la vall i, en general, a la resta de la Cerdanya. La introducció acabarà amb la història del treball efectuat per l’ERB amb l’explicació de com es va organitzar la feina i com es va desenvolupar. 


Des del Roc Blanc (1.760 m d'altitud)
vam fer unes fotografies generals de la
vall des d'un punt situat més al sud.

[Foto: © Valentí González]
Vista de la vall de Saltèguet des del Roc Blanc.
En primer terme, 
 la Muntanya del Paborde
 i en un segon la solana de la vall. 
Les boires entraven pel sector de 
la collada de Toses però no passaven de
 la capçalera de la vall [Foto: © Valentí González]

El gruix de l'obra serà el catàleg de flora amb un comentari detallat i un mapa de distribució de cada un dels 658 tàxons que ho conformen. Aquesta flora compta amb un total de 8.899 citacions recollides durant el treball de camp, de les quals 3.943 corresponen a mostres de plantes herboritzades que han estat dipositades a l’herbari del Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal (CeDocBiV) de la Universitat de Barcelona. 

[Text i fotos: © Valentí González]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari