dilluns, 24 de febrer del 2020

Presentació a Puigcerdà de La vall de Saltèguet (la Cerdanya)



El dissabte dia 22 de febrer vàrem fer la presentació Puigcerdà de l'obra La vall de Saltèguet (la Cerdanya), duta a terme per l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC).

La presentació va ser organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya i es va fer a la sala Sebastià Bosom de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, situat al cor de la vila de Puigcerdà. 


Aspecte de la sala Sebastià Bosom de l'Arxiu Comarcal de
Cerdanya durant la presentació de La vall de Saltèguet
(la Cerdanya)
[Foto: Àngels Morell]

En aquesta ocasió vam comptar amb la presència d'Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i altres autoritats municipals.
Un bon nombre d'amics i d'amants de la cultura, les ciències i la Cerdanya ens van acompanyar en aquest acte.
L'acte programat per a les set de la tarda, començà amb una brevíssima presentació de l'amic Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya organitzador de l'acte, que donà pas a la presentació, en la qual s'explicaven en uns quants capítols la gènesi i el desenvolupament del treball de recerca, els protagonistes de la feina, la metodologia i el procés de treball que van dur a terme per culminar l'estudi La vall de Saltèguet (la Cerdanya) de Valentí González, Josep Nuet Badia i Francesc Vallhonrat.


Valentí González explicant que la idea de formar l'Equip de Recerca
Botànica, sorgí al centre de la Cerdanya, concretament a la
Bassa de Sanavastre, durant una recerca florística [Foto: Rosa Romero]

La presentació va ser comentada per Valentí González i Josep Nuet, de l'Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya (ERB-CEC), grup de botànics amateurs que ha fet el treball de recerca.
Es va dedicar una especial atenció a explicar la participació d'Oriol Mercadal, arqueòleg i director del Museu Cerdà —persona entusiasta i generosa, molt estimada a la Cerdanya—, que es va oferir a col·laborar-hi amb un capítol rellevant sobre l'ocupació humana de la vall de Saltèguet, en el volum La vall de Saltèguet. El medi físic i l'ocupació humana. Malauradament, finà de sobte quan ja tenia la feina molt avançada. Per sort, al cap d'uns mesos Sara Aliaga, la seva muller, va trobar dins l'ordinador, enmig d'un cúmul impressionant de materials, el text inacabat. Ella el va revisar i completar, i vam poder-lo publicar com un homenatge a l'Oriol. 
El volum La vall de Saltèguet (la Cerdanya). La flora està expressament dedicat a ell.


Josep Nuet llegint una carta d'Oriol Mercadal
en la qual es brindava a participar gentilment en l'obra
La vall de Saltèguet (la Cerdanya) [Foto: Rosa Romero]

Va cloure l'acte Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, amb un parlament en el qual glossà i elogià la importància de l'excursionisme, no solament en la pràctica de l'esport, sinó en la recerca científica i en el foment del coneixement de la natura de proximitat, en la qual el Centre Excursionista de Catalunya va orientar l'acció des de la seva fundació l'any 1876.
Va comentar que el bosc de Saltèguet, encara que estigui en el terme d'Alp, és propietat de la vila de Puigcerdà i que l'estudi també significava un enriquiment del coneixement de Puigcerdà.


Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, durant el parlament
que va cloure la presentació [Foto: Valentí González]

En unes paraules —que posaven de manifest la seva identificació amb el conreu de la cultura i la ciència que es du a terme en tota la geografia catalana—, va insistir que un element essencial del tarannà del nostre país és aquesta voluntat i dedicació per conèixer la realitat en totes les facetes del saber.
Finalment va felicitar sincerament els autors del treball i el Centre Excursionista de Catalunya, per cooperar en aquesta recerca de proximitat en bé del país.
Aquestes paraules van cloure un acte que va satisfer els assistents que omplien la sala Sebastià Bosom de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya.


Fotografia feta al final de l'acte, amb les autoritats,
representants d'institucions cerdanes i autors
de l'obra, en la qual veiem d'esquerra a dreta:
Francesc Vallhonrat (ERB-CEC); Pere Valiente, primer tinent
d'alcalde de Puigcerdà; Àlex Rubio, regidor de cultura
de l'ajuntament de Puigcerdà; Valentí González (ERB-CEC);
Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà; Enric Quílez,
president del Grup de Recerca de Cerdanya;
Sara Aliaga, responsable de cultura del Consell Comarcal
de Cerdanya, Josep Nuet (ERB-CEC); Carmina Coll (ERB-CEC)
i Àngels Morell (ERB-CEC) [Foto: Rosa Romero].

Aquesta obra ha estat publicada en dos volums que inauguren la col·lecció Monografies de Miconia, revista botànica catalana independent. És de lliure accés en format digital (PDF) i es pot obtenir també en paper, sota comanda, pagant el cost estricte de la impressió. 

[Text: Josep Nuet Badia: fotos: Valentí González, Àngels Morell i Rosa Romero]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari