divendres, 20 de novembre del 2020

Nova reunió de l’ERB per videoconferència


L’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya s’ha tornat a reunir, com cada dijous, per videoconferència. En aquesta ocasió, ens hem trobat telemàticament un total de 12 companys des de diferents indrets: Barcelona, Vilafranca del Penedès, Santa Coloma de Cervelló, Valldoreix, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Badalona i Sant Joan Despí.

La sessió d’ahir consistí en la comparació de dos grups d’inventaris fitosociològics fets durant les nostres sortides de recerca. Els dos grups corresponien a alzinars però un fet a Collserola (el Vallès Oriental) i l’altre fet al bosc de Can Ramis de Marata (el Vallès Occidental).

El dos grups d’alzinars, tot i haver estat classificats en el seu dia dins de la comunitat Viburno-Querceteum ilicis, presenten unes diferències en la seva composició florística que van centrar els comentaris i les possibles hipòtesis que podrien explicar aquest fet. Les diferències són que al bosc de Can Ramis falten algunes espècies termòfiles típiques dels alzinars: Viburnum tinus, Rhamnus alaternus i Pistacia lentiscus.
 
 
Alzinar de Collserola [Foto: Valentí González, 15/12/2018]
 
Alzinar de Marata [Foto: Valentí González, 11/11/2018]

 
Tot i no tenir dades suficients com per assegurar cap explicació, es va parlar que la diferent topografia dels dos indrets, les inversions tèrmiques de la plana del Vallès Occidental i, sobretot, l’aprofitament humà del bosc de Can Ramis podrien ser les causes principals.

Els articles derivats de les sortides fetes al bosc de Can Ramis i a Collserola es poden consultar al volum 3 de Miconia – Revista botànica catalana independent.
 
[Text i fotos: Valentí González]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari