El Dr. Àngel M. Romo (CSIC-AB) i Josep Nuet (ERB-CEC) presenten la revisió taxonòmica dels ginebrons dels cims del Montseny
En el marc de la X Trobada d'Estudiosos del Montseny, celebrada en dues jornades (24 i 25 de novembre), organitzada per la Diputació de Barcelona i la de Girona, a l'Espai Montseny de Viladrau, el Dr. Àngel M. Romo, científic del CSIC adscrit a l'Institut Botànic de Barcelona, i Josep Nuet, de l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC), del Centre Excursionista de Catalunya, van presentar el resultat del seu estudi sobre la consideració taxonòmica dels ginebrons dels cims del Montseny.
La Trobada és l’espai idoni on compartir informació sobre estudis que, provinents d’institucions acadèmiques o de recerca, d’entitats diverses o bé realitzats a títol particular, estiguin centrats en el patrimoni natural i cultural de Montseny, que com cal recordar és una Reserva de la Biosfera de l'UNESCO.
Josep Nuet en un moment de la presentació tal com es pot veure en el vídeo [© XPN Diputació de Barcelona] |
Enguany la Trobada va ser emesa en directe (streaming) a través del canal de YouTube de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la podeu veure íntegra en aquest enllaç. La presentació del treball de recerca Consideració taxonòmica dels ginebrons dels cims del Montseny, s'inicia en el vídeo a l'hora d'emisió 1:51:34.
Un fotograma del vídeo de la presentació tal com es pot veure en el vídeo [© XPN Diputació de Barcelona] |
Un fotograma del vídeo de la presentació tal com es pot veure en el vídeo [© XPN Diputació de Barcelona] |
El treball de recerca presentat conclou que els ginebrons dels cims del Montseny no pertanyen a Juniperus communis ssp. alpina (= ssp. nana), tal com sempre s'havia considerat, sinó a Juniperus communis ssp. hemisphaerica.
Aquest estudi confirma les conclusions del botànic gimnospermatòleg Joao do Amaral Franco —autor de les monografies sobre Juniperus a Flora Europaea i a Flora Iberica—, que en una revisió feta l'any 1968, afirmava que el ginebrons del Montseny i de bona part dels Pirineus, corresponien a Juniperus communis ssp. hemisphaerica.
[Text: Josep Nuet Badia; imatges: © XPN Diputació de Barcelona]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Escriu un comentari