L'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC) estudia la vegetació de la serra del Pany, a Sant Magí de Brufaganya
El dissabte, 11 de desembre del 2021, l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC), del Centre Excursionista de Catalunya, va fer la seva sortida mensual de treball de camp, dins el Projecte FitoCAT. En aquest ocasió la vam dedicar a estudiar la vegetació de la serra del Pany, a l'entorn del santuari de Sant Magí de Brufaganya (la Conca de Barberà).
Com en altres ocasions vam comptar amb la companyia i l'amabilitat dels nostres amics de Santa Coloma de Queralt, que col·laboren amb l'Associació d'amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn.
Dinant a la pista de la serra del Pany. Al fons, veiem la muntanya de Montserrat [Foto: Valentí González]. |
El nostre company Josep Nuet, des d'abans de la pandèmia havia iniciat un treball de voluntariat per a l'Associació d'amics de Sant Magí de Brufaganya i el seu entorn, que consisteix en fer un estudi botànic (catàleg florístic, estudi de la vegetació i mapa de la vegetació) de l'entorn de Sant Magí de Brufaganya, que servirà, en el futur, com a documentació de referència per a activitats de coneixement de la natura i per a formació d'escolars.
En aquest cas l'Equip de Recerca Botànica (ERB-CEC), ha volgut aportar la seva col·laboració en aquest treball i s'ha sumat a estudiar la serra del Pany.
Aixecant un inventari de vegetació d'un llistonar amb garrics que hi ha a la carena de la serra del Pany [Foto: © Josep M. Soler]. |
Treballant dins la pineda de replantació propera al cim del Grony [Foto: © Valentí González]. |
En l'aixecament dels deu inventaris fets entre tots, hem pogut constatar que gran part del vessat obac de la serra, de sòl pedregós era cobert de garriga, en alguns espais amb força boix. En els indrets més rocosos, hi ha timonedes, mentre que en els més argilosos del peu del vessant obac, les feixes que havien estat conreades ara són cobertes d'una pineda de pinassa —i en gran part de pi austríac, de replantació— amb boix i elements del fenassar.
El vessant sud de la serra, per contra, està cobert de pinedes de pi blanc amb brolles de romaní i garrigues, segons el sòl sobre el qual arrelen.
Les dades reunides les estudiarem més endavant dins el marc del taller d'eines informàtiques per a gestionar les dades botàniques, que estem duent a terme.
[Text: Josep Nuet; fotos: Miquel Femenia, Valentí González i Josep M. Soler]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Escriu un comentari