dilluns, 25 d’abril del 2022

Segon bloc del curs de primavera de botànica

La setmana passada es va celebrar el segon bloc del curs de primavera de botànica, organitzat per l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l'Equip de Recerca Botànica. Aquests any el curs està dedicat als boscos de la zona volcànica de la Garrotxa.

 

Els participants al segon bloc del curs posant sota la
fageda de la serra de Xenacs, al municipi de les Preses.
[foto: Valentí González]
 
 

Aquesta segona part del curs es va iniciar el dijous amb una sessió teòrica telemàtica amb el títol La vegetació submediterrània de la zona volcànica de la Garrotxa i el seu contacte amb el món eurosiberià. En aquesta sessió teòrica, inicialment, es van comentar els inventaris fitosociològics d'alzinar que vam fer durant la primera sortida. Posteriorment, es van comentar el conceptes de regió submediterrània i regió eurosiberiana i es van repassar els boscos que es desenvolupen en aquestes dues zones biogeogràfiques i que estan presents a la zona volcànica de la Garrotxa. Finalment, es va organitzar la sortida de treball que complementa aquest segon bloc. 

 

Pujant pel camí que va al volcà del Racó ens vam aturar
per a fer una llista de les plantes que viuen a la roureda de roure martinenc.
[foto: Josep Maria Soler]


Al marge del camí que travessava la roureda vam
trobar uns quants exemplars de l'herba de la carbasseta (Aristolochia pistolochia).
[foto: Josep Maria Soler]
 
En el volcà del Racó, gaudint del paisatge espectacular
de la zona volcànica de la Garrotxa, amb la fageda d'en Jordà al davant
i els volcans Croscat i Santa Margarida al darrere.
[foto: Anna Bonnín i Antonio Carvajal]

Un altre moment d'observació de la flora que viu al bosc.
[foto: Miquel Femenia]
 
 
L'excursió en qüestió tenia com a objectiu veure els boscos de roure martinenc i les fagedes. Amb aquesta idea es va dissenyar una sortida que començava al municipi de Les Preses i que arribava al vessant nord de la serra de Xenacs. Un recorregut que ens permetia, a grans trets, veure les rouredes de roure martinenc amb boix, que es desenvolupaven en els vessants més encarats al sud, i les fagedes, que es feien als vessants més obacs. Durant el camí vam apuntar i comentar les plantes que anàvem trobant. En un racó molt ombrívol i humit del vessant nord de la serra de Xenacs vam aprofitar per fer un inventari fitosociològic d'una fageda amb joliu i que comentarem en la propera sessió teòrica. 

 


Dos moments durant l'elaboració de
l'inventari fitosociològic en la fageda
[Fotos: Anna Bonnín i Antonio Carvajal, a dalt; Josep Maria Soler, a baix]


Una espectacular imatge del sotabosc de la fageda que
es fa al vessant nord de la serra de Xenacs.
[foto: Xavier Ramírez]

 

Vam gaudir d'un dia molt bo que ens va permetre observar les plantes, les quals estaven en un moment de floració excel·lent. Només al final del dia, quan faltava poc per arribar als cotxes, va ploure una mica. 

 



Tres espècies que són característiques de les fagedes humides:
A dalt: el joliu (Scilla lilio-hyacinthus) [foto: Elena Juliachs]
Al mig: l'all de bruixa (Allium ursinum) [foto: Ia Calvet]
A baix: la verònica de muntanya (Veronica montana)
[foto: Anna Bonnín i Antonio Carvajal]

 

L'últim bloc d'aquest curs es farà el mes de maig i estarà dedicat als boscos eurosiberians de la zona volcànica de la Garrotxa que ens falten per estudiar: la roureda de roure pènol i el bosc de ribera. La sortida de treball es farà a Sant Joan les Fonts i es farà un recorregut per la riera de Bianya.

[Text: Valentí González; fotos: Anna Bonnín, Ia Calvet, Antonio Carvajal, Miquel Femenia, Valentí González, Elena Juliachs, Xavier Ramírez i Josep Maria Soler]
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari