diumenge, 8 de maig del 2022

Nova sortida de treball a la serra de Malacara (la Segarra)


L’any 2017 l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya començà un treball botànic a la serra de Malacara, al municipi d’Estaràs, a la comarca de la Segarra. El treball consisteix en fer el mapa de vegetació de la Serra i elaborar un catàleg de flora el més exhaustiu possible.
 
 
 
Tot el grup davant del conjunt arquitectònic de Malacara
[foto: Valentí González]

 
La serra de Malacara és una serra petita, allargada i orientada d’est a oest, amb una altitud màxima de 702 metres i que està envoltada de camps de conreu de cereal. Just al mig de la serra es troba el conjunt arquitectònic de Malacara, format per un antic castell, reconvertit actualment en una casa senyorial, i l'església de Santa Maria, just al costat. La importància d’aquestes construccions fa que aquest conjunt formi part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
 
 
La serra de Malacara envoltada de camps de cereals.
Al mig s'intueix el castell de Malacara
[foto: Valentí González]


 
Posteriorment a les sortides que vam realitzar durant l’any 2017 es va fer un treball de laboratori, principalment a les instal·lacions del CEC, en el qual es van determinar totes les mostres herboritzades que vam recollir i es van analitzar els inventaris fitosociològics realitzats a la Serra. Després de l’anàlisi de les dades, vam creure oportú fer una nova sortida per resoldre alguns dubtes i fer alguns inventaris més. Aquesta nova sortida es va realitzar els passat dissabte, 7 de maig.
 
 

 
Dos moments durant el treball de camp en el que es van
recol·lectar plantes i, sobretot, fulles de roures, per a la seva posterior determinació
[fotos: Àngels Morell, a dalt, i Anna Bonnín, a baix]

 
Anteriorment a la nova visita a la Serra, ens vam reunir al CEC en dues ocasions per programar la sortida de camp, en la que es van fer diversos grups, amb tasques concretes a desenvolupar. 
 
 
 

 
El treball de camp també consistí en fer inventaris fitosociològics
en alguns llocs on ens interessava completar la informació que teníem
[fotos: Josep Nuet, a dalt, Josep Maria Soler, al mig, i Jordi Pérez, a baix]


La jornada de treball va ser força profitosa i es van aconseguir els objectius programats. Ara resta analitzar totes les noves dades i començar a redactar el treball. 
 
 
L'abellera de mirall (Ophrys speculum)
[foto: Jordi Pérez]

L'abellera de la Passió (Ophrys sphegodes ssp. passionis)
[foto: Elena Juliachs]
 

Polígala de montpeller (Polygala monspeliaca),
una de les rareses que vam trobar durant la jornada de treball
[foto: Josep Nuet]

Van gaudir d’un dia assolellat i a estones calorós.

[Text: Valentí González; fotos: Anna Bonnín, Valentí González, Elena Juliachs, Àngels Morell, Josep Nuet, Jordi Pérez i Josep Maria Soler]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari