dilluns, 7 de novembre del 2022

Investigadors de l'ERB-CEC i l'IBB (CSIC-AB) presenten els primers resultats d'un estudi sobre els ginebrars de la Cerdanya


Un equip conjunt d'investigadors de l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya (ERB-CEC) i de l'Institut Botànic de Barcelona (IBB - CSIC-AB) participa a la II Jornada de Botànica de Cerdanya amb una comunicació sobre els ginebrars de Juniperus communis ssp. hemisphaerica de l'est de la Cerdanya.


La Jornada de Botànica de Cerdanya és una trobada de científics que organitza cada dos anys el Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) de Puigcerdà —amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puigcerdà, el Museu Cerdà, l'Institut Ramon Muntaner i la Diputació de Girona—, per a donar a conèixer la producció científica recent a la Cerdanya i els Pirineus.
Enguany s'ha celebrat la segona edició de la Jornada de Botànica de Cerdanya, en el marc magnífic de la sala del Museu Cerdà, una de les institucions de cultura de l'Ajuntament de Puigcerdà.

La II Jornada de Botànica de Cerdanya es va dur a terme el matí del dissabte 5 de novembre. Durant tot el matí, llevat d'una aturada de mitja hora per a descansar i esmorzar convidats per l'organització, es van exposar vuit comunicacions, precedides per una breu introducció d'Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya, que moderà la sessió.

El programa va ser el següent:
— Observacions sobre els matollars de Juniperus communis ssp. hemisphaerica de l'est de la Cerdanya, per Valentí González (ERB-CEC), Josep Nuet (ERB-CEC) i Àngel M. Romo (IBB - CSIC-AB)
— El gènere Pedicularis (Orobancàcies) a la Cerdanya i les comarques veïnes, per Ignasi Soriano (UB)
— La llista vermella de la flora vascular dels Pirineus, per Neus Nualart (IBB - CSIC-AB)
— La diversitat filogenètica de la flora alpina dels Pirineus en el context europeu, per Josep Padullés (CREAF)
— Projecte Floralab 2020-2022, per Maria Martín (FRNC)
— Natura Humana (2015). Utilització vegetal en una «escultura pública», per Ernest Altés, artista plàstic
— Flora al·lòctona de la serralada dels Pirineus: catalogació i anàlisi, per Javier Martínez-Fuentes (IBB - CSIC-AB)
El programa es va cloure amb un temps per a les preguntes als diferents ponents, que va ser molt animat.

A la II Jornada de Botànica de Cerdanya,
celebrada al Museu Cerdà de Puigcerdà, durant la
presentació de la comunicació
Observacions sobre els ginebrars de Juniperus communis
ssp. hemisphaerica de l'est de la Cerdanya.
D'esquerra a dreta, veiem Enric Quílez, president
del Grup de Recerca de Cerdanya i moderador de la Jornada,
Àngel M. Romo, Josep Nuet Badia
i Valentí González, durant la presentació
de la comunicació [Foto: GRC].

La comunicació que vam presentar s'inclou en un treball més ampli sobre els ginebrons (Juniperus communis ssp. hemisphaerica) —que ja fa uns anys que duen a terme Àngel M. Romo i Josep Nuet—, en el qual la vall de Saltèguet és un dels punts importants per a l'estudi de les comunitats on viuen aquests ginebrars. En el cas de Saltèguet el treball ha comptat amb la col·laboració magnífica de Valentí González.
El contingut de la comunicació estava centrat en tres punts: el procés de reconeixement de Juniperus communis ssp. hemisphaerica en l'exploració de la flora de la vall de Saltèguet, les fases principals de la dinàmica del ginebró en la colonització de les pastures i la diversitat d'elements sintaxonòmics relacionada amb les etapes evolutives i la distribució altitudinal dels ginebrars.
La comunicació es publicarà la propera primavera a la revista científica Ker, del Grup de Recerca de Cerdanya.

En resum, va ser una sessió molt interessant, en la qual ens van acompanyar uns quants amics de l'ERB-CEC, als quals vam agrair molt la seva mostra d'amistat i d'escalf.

L'acte es va retransmetre en directe a través d'Internet i els qui ho desitgeu podeu tornar a veure l'acte complet en la gravació que hi ha al canal de Youtube del Grup de Recerca de Cerdanya, en aquest enllaç.

[Text: Josep Nuet Badia; foto: Grup de Recerca de Cerdanya]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari