dimecres, 1 de juny del 2016

4t Curs de flora aranesa a Salardú


L'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya i l'Equip de Recerca Botànica han preparat un nou curs de flora aranesa. Aquest any estarà dedicat a l'estudi de la distribució de les plantes en els seus hàbitats d'acord amb diferents factors ecològics.
Es tracta d'un curs pràctic en el qual totes les sessions de treball són al camp. Es basa en treball de camp personal i posada en comú de resultats amb explicació dels dubtes i les preguntes que s'han plantejat durant el treball.
El director del curs és Josep Nuet Badia, de l'Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina del Centre Excursionista de Catalunya i membre de la Institució Catalana d'Història Natural (IEC).


Indrets que s'estudiaran
Enguany ens dedicarem a estudiar els següents indrets:
  • La pleta d'Esterri, on estudiarem com es distribueixen les plantes de l'estatge subalpí en funció de diferents factors ecològics (aigua, pendent, orientació, etc.)
  • Eth Portilhòn, on estudiarem com es distribueixen les plantes de l'avetosa en funció de factors topogràfic i d'impactes meteologics.
  • La bassa d'Arres, on estudiarem com es distribueixen les plantes de les pinedes de pi roig en funció de diferents factors topogràfics i meteorològics relacionats amb els pendents.
  • La vall de Bacivèr, on estudiarem con es distribueixen les plantes de l'estatge de la pineda de pi negre, en funció de diferents factors ecològics, sobretot el substrat i la topografia.
  • El camí de Moredo, on estudiarem com es distribueixen les plantes del matollar de bàlec en funció dels estatges.
La Pleta d'Esterri [Foto: © Josep Nuet Badia]
Avetosa del Portilhòn [Foto: © Josep Nuet Badia]
El prat de Piusseca  [Foto: © Josep Nuet Badia]
La vall de Baciver a mig maig [Foto: © Josep Nuet Badia]
Vista d'Era Ribèra des del camí de Moredo
[Foto: © Josep Nuet Badia]
Material científic i de consulta
Com a material de treball farem servir dos manuals senzills de plantes publicats per les Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Si els voleu adquirir els podeu comprar a qualsevol llibreria especialitzada en temes de natura o a la llibreria de les Publicacions: Llibreria Abadia, Ausiàs Marc, 92, tel. 932 450 303.
Plantes alpines dels Pirineus. Col·lecció Cavall Bernat, 59. 
Plantes montanes dels Pirineu. Col·lecció Cavall Bernat, 68.
També farem servir altres manuals tècnics com la Flora manual dels Països Catalans o la Flora dels Països Catalans, per a determinar les plantes més difícils.

Per anotar les observacions utilitzarem paper i bolígraf, per fer les llistes de plantes i perfils de vegetació. Els que ho desitgin, utilitzaran l'aplicació gratuita Zamiadroid per a tauletes tàctils o telèfons intel·ligents, per anotar les plantes.

Estada
Durant els dies del curs es fa estada en el Xalet Juli Solé i Santaló (Salardú) del Centre Excursionista de Catalunya.

Més informació
Per a més informació cliqueu aquí. També podeu contactar amb el director del curs: Josep Nuet Badia, a l'adreça electrònica: josepnuet@gmail.com

Inscripcions
Us podeu inscriure al Centre Excursionista de Catalunya a l'Àrea d'atenció al soci, presencialment (Carrer del Paradís 10) o bé al telèfon 933 152 311, de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 i de 16.30 a 21.30 h.

[Text i fotos: © Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari