diumenge, 5 de juny del 2016

Petasites paradoxus, una planta singular 


El 4 de juny vaig estar, amb l’amic Josep Nuet, a Prat de Cadí (Cerdanya), possiblement un dels llocs més bonics i emblemàtics de la geografia catalana.

Prats, boscos, tarteres i cingles, tot plegat fa
que aquest lloc tingui una bellesa inqüestionable
[Foto: © Valentí González] 
La visita a aquest paratge va ser per preparar la sortida corresponent a l’última sessió del curs Vegetació de Catalunya, que estem desenvolupant des de l'Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya. 

Vam aprofitar per repassar la flora dels prats subalpins, dels boscos de pi negre i de les tarteres calcàries, que són els punts claus que haurem d'estudiar amb els alumnes el dia de la sortida del curs.

Una de les plantes que volem destacar en aquesta crònica és Petasites paradoxus, una composta ben particular que té una distribució molt concreta a Catalunya, centrada al sector del Port de la Bonaigua, Maladeta i Vallhiverna i a la serra de Cadí. Aquesta distribució la podeu consultar al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya fent clic aquí.

Petasites paradoxus amb la inflorescència una mica pansida
 i les fulles a l'inici del seu creixement [Foto: © Valentí González]
Petasites paradoxus és una composta que viu a les tarteres calcàries per sobre dels 1400 i fins els 2000 metres d’altitud, a l’estatge subalpí. Té la particularitat de fer la inflorescència, durant el mes d'abril i maig, abans de desenvolupar totalment les fulles. Aquestes, una vegada pansides les flors, continuen el seu creixement i poden fer-se força grans, fins 20 cm de longitud i amplada. Tenen una forma cordato-triangular i un característic color blanquinós al revers.

La tartera calcària és l'hàbitat de Petasites paradoxus.
Al fons, Prat de Cadí [Foto: © Valentí González]  
[Textos i fotos: © Valentí González]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari