dimecres, 5 d’octubre del 2016

Descobert a la Vall d'Aran, un nou arbust per a la flora dels Països Catalans


Durant el Curs de flora aranesa de 2015, que organitza l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb l'Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina, és va recol·lectar una mostra d'un arbust que recordava l'arç blanc.
La determinació in situ ens va fer pensar que es podia tractar d'un exemplar de Crataegus laevigata, sobretot a partir de la consulta de Flora Iberica. A la Flora manual dels Països Catalans no hi consta.
Posteriorment, Josep Nuet, director del curs, ha estat estudiant la planta amb deteniment i comparant-la amb diferents claus i descripcions. També ha demanat l'opinió dels monografistes del gènere Crataegus, a Flora iberica.

Imatge del plec d'herbari de Crataegus laevigata,
testimoni de la primera citació d'aquesta planta 

als Països Catalans  [Foto: © Josep Nuet Badia]

La conclusió és que certament es tracta de Crataegus laevigata, un arbust estès pel País Basc i els Pirineus occitans, que no s'havia trobat mai a Catalunya ni als Països Catalans.
El plec testimoni recol·lectat per Josep Nuet, Mireia Carreras i Àngels Morell, està en l'herbari de l'Institut Botànic de Barcelona (BC) i porta el número BC 950953.
Podeu consultar el treball aquí.

[Text i foto: © Josep Nuet Badia]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari