dilluns, 31 d’octubre del 2016

Publicada la Flora vascular del delta del Llobregat


El passat 28 d'octubre ha sortit publicada la Flora vascular del delta del Llobregat. Treball editat per la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) amb el núm. 18 de la col·lecció dels Treballs de la ICHN. 

Imatge de la portada del llibre
[Foto: © Valentín González]

La publicació del treball representa la finalització d'un estudi que es va iniciar l'any 2000 i que ha suposat per als quatre autors moltes hores de treball de camp, de recerca als herbaris, de determinació de plantes, de treball d'oficina, etc.

Els quatre autors del llibre (d'esquerra a dreta): Valentín González,
 Josep Maria Seguí, Andrés Valverde i Rafael del Hoyo,
 a les basses de la pineda de Can Camins, l'octubre de 2015

[Foto: © Francisco Valverde]

L'estudi va néixer amb l'objectiu de conèixer i actualitzar la informació sobre la flora i la vegetació de la plana deltaica del Llobregat, un territori de noranta-set quilòmetres quadrats que, en les darreres dècades, ha experimentat canvis notables en la seva estructura física i paisatgística i que estotja una de les zones humides més importants de Catalunya.
  

El llibre compte amb més de mil imatges, entre fotografies,
mapes i il·lustracions [Foto: © Valentín González]

El resultat d'aquest treball queda reflectit en les 509 pàgines que té el llibre on hi destaquen 3 parts clarament diferenciades:
- Una àmplia introducció on es descriu el medi físic del delta del Llobregat, les transformacions que ha patit, es parla de la protecció dels seus espais naturals i es fa una completa descripció del seu paisatge vegetal.
Detall de dues pàgines del capítol que tracta sobre el paisatge
vegetal del delta del Llobregat

- Un atles florístic que recull les dades referents a 1.144 tàxons, des de les falgueres fins als cormòfits més evolucionats, amb mapes de distribució i imatges de moltes de les especies observades. Aquest atles ve introduït per la presentació de l'àrea d'estudi, la metodologia de treball i un capítol de caire històric que parla sobre els estudis botànics desenvolupats al delta del Llobregat fins al moment de fer-se aquest llibre. 

Detall de dues pàgines de l'atles florístic

- Una síntesi dels resultats obtinguts en l'estudi amb les conclusions finals on es fa una anàlisi de la flora del delta del Llobregat i es parla de les plantes amb interès de conservació i de les que són exòtiques invasores.
El llibre acaba amb una bibliografia molt extensa i un índex de famílies i tàxons i un altre de noms populars.
La informació que recull el llibre ha de ser de gran utilitat per al personal que gestiona els espais naturals del delta del Llobregat perquè no existia, fins al moment, una obra d'aquesta envergadura que recopilés i actualitzés tota la informació botànica d'aquest lloc. Però també el llibre neix com a una obra de referència per a tot el col·lectiu que reivindica la conservació eficaç d'aquest espai natural i per a les noves generacions d'estudiosos del delta del Llobregat perquè puguin trobar un punt de partida en els seus projectes. 

La presentació oficial de la Flora vascular del delta del Llobregat serà el dimecres 23 de novembre de 2016, a les 19:00 hores, al Cèntric Espai Cultural (plaça Catalunya 39, el Prat de Llobregat; línia 9 de metro, estació Cèntric). 

El llibre es pot adquirir a la Llibreria de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer de Maria Aurèlia Capmany, 14-16. 08001 Barcelona). L'horari de la llibreria és, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15.30 a 19.30 h. També es pot comprar a través de la llibreria virtual adreçant-vos a: publicacions@iec.cat. El preu de la publicació és de 20 €. Els socis de la Institució tenen un 50 % de descompte. 

[Text: © Valentín González; imatges: © Valentín González, Francisco Valverde i de la Flora vascular del delta del Llobregat]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari