diumenge, 9 d’octubre del 2016

Imminent publicació de la Flora vascular del delta del Llobregat 

 
Durant aquest mes d’octubre sortirà publicada la Flora vascular del delta del Llobregat, obra de quatre botànics, entre els quals hi ha el nostre company i amic Valentí González, fundador i coordinador de l'Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina del Centre Excursionista de Catalunya. Els altres tres autors de la flora són Rafael del Hoyo, Josep M. Seguí i Andrés Valverde. 
Aquesta obra recull les dades obtingudes després d’una intensa recerca desenvolupada pels autors durant els últims disset anys al llarg de tota la plana deltaica del Llobregat. 

Portada de l'obra

El llibre està dividit en tres parts:

Una àmplia introducció que parla sobre el medi físic del delta del Llobregat, sobre les transformacions que ha patit darrerament, sobre la protecció de les seves zones naturals i sobre el seu paisatge vegetal.

La part més extensa del llibre és l’atles florístic, on es recullen dades referents a 1.144 tàxons diferents. Cal destacar que en aquesta part hi ha un interessant capítol de caire històric sobre els estudis precedents de flora al delta del Llobregat fins el moment de fer-se la Flora.

La tercera part correspon a la síntesi i les conclusions dels resultats obtinguts. 

Detall de dues pàgines del llibre

A més, el llibre compta amb una presentació a càrrec de Joan Pino, com a president de la Institució Catalana d’Història Natural, i d’un pròleg de Ramon Maria Masalles, professor emèrit de Botànica de la Universitat de Barcelona i mestre dels quatre autors en la seva època d’estudiants a la facultat de Biologia. 
El llibre té taules explicatives, dibuixos esquemàtics i més de mil imatges entre mapes i fotografies. Al final, hi ha una bibliografia molt exhaustiva i un detallat índex de noms populars i de noms científics.

El llibre està editat per la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), entitat filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i sortirà a la llum amb el número 18 de la col·lecció dels Treballs de la ICHN. La publicació ha comptat amb el suport econòmic de diferents administracions locals i entitats privades.

Amb aquesta obra tindrem a les mans una molt bona informació de la flora antiga i l'actual, d'aquest espai geogràfic tan proper i tan humanitzat com és el delta del Llobregat. Des d'aquest bloc ens alegrem molt que s'hagi pogut culminar aquesta obra tan important amb la publicació que, sens dubte, serà excel·lent. Des d'aquí felicitem cordialment els autors per la seva bona feina.

[Text: © Valentí González i Josep Nuet; imatges: © De la Flora vascular del delta del Llobregat]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari