dilluns, 29 d’abril del 2019

Inici del curs El paisatge vegetal del Berguedà


La setmana passada començà el curs El paisatge vegetal del Berguedà organitzat per l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l'Equip de Recerca Botànica. 

Cursetistes i instructors sobre un pont de pedra natural
en la riera de Montclar [Foto: © Josep Nuet Badia]

La finalitat del curs és estudiar la flora de tres llocs del Berguedà, per fer-nos una idea de la diversitat florística i de paisatges que té la comarca. El curs està dividit en 3 blocs: en el primer bloc hem visitat el municipi de Montclar, al sud de Berga; en el següent bloc anirem a la serra de Queralt, per estudiar la vegetació de la muntanya mitjana, i en el tercer bloc farem un recorregut pels voltants del Roc de Canells, a Baga, per veure la flora de l'alta muntanya.

Abans de començar el recorregut de l'excursió un
dels instructors fa un petit repàs, sobre el terreny, de les
qüestions generals explicades durant la sessió teòrica
del dijous 
[Foto: © Josep Nuet Badia]
El paisatge que envolta el poble de Montclar:
carrascars, rouredes i pinedes sobre brolles de
romaní i boixedes [Foto: © Josep Nuet Badia]

El dijous 25 d'abril es va fer una sessió teòrica a la sala del CADE, a l'edifici històric del CEC, en la que es va presentar el curs, es va fer una introducció sobre aspectes generals de la comarca del Berguedà i es va parlar de la vegetació que es fa als voltants de Montclar. 

Baixada del poble de Montclar fins a la riera,
entre un paisatge de roures joves
[Foto: © Valentí González]
Part del grup durant la baixada a la riera
de Montclar. Al fons el groc inconfusible
d'un camp de colza (Brassica napus) [Foto: © Helena Canyelles]

El dissabte 27 d'abril es va fer la sortida de treball que complementava la sessió teòrica del dijous. L'excursió començà al poble de Montclar i es va fer un recorregut circular pel nord de la població. Vam observar una vegetació, de caire mediterrani però adaptada a un clima amb tendència continental, en plena recuperació després de 25 anys transcorreguts des del catastròfic incendi de l'any 1994: boscos de roures joves amb un sotabosc de boix o de brolla de romaní, pinedes no gaire denses de pinassa amb pi roig, joncedes, etc dominaven un paisatge forestal esquitxat amb alguns conreus. Al costat de la riera de Montclar, tributària del Cardener, es feia una vegetació adaptada als marges dels cursos d'aigua. Per la tarda vam visitar un bosc de carrasques proper a la població, on vam veure les plantes que hi vivien i vam estudiar les característiques que diferencien l'alzina (Quercus ilex ssp. ilex), pròpia de contrades més litorals, amb la carrasca (Quercus ilex ssp. ballota), característica de llocs més interiors.

Estudiant la flora menuda del marge del camí paral·lel
a la riera [Foto: © Valentí González]
Dos dels cursetistes davant d'un
espectacular roure [Foto: © Helena Canyelles]
 

El temps va ser molt bo, amb un cel seré i un paisatge molt verd fruit de les pluges caigudes dies anteriors. En aquest primer bloc van participar 10 cursetistes. 

Aprofitant l'ombra del carrascar per estudiar
les diferències entre l'alzina i la carrasca
[Foto: © Valentí González]
A final del mes de maig es desenvoluparà el segon bloc, dedicat a la vegetació de la serra de Queralt, i durant el mes de juny s'estudiarà la flora dels voltants del Roc de Canells. Les inscripcions per aquests blocs es mantenen obertes i poden fer-se a través del web del Centre Excursionista de Catalunya, des d'aquest mateix blog a la pestanya AGENDA o bé personalment a l'Àrea d'Atenció al Soci del CEC. 

[Text: Valentí González; fotos: Helena Canyelles, Valentí González i Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari