dijous, 28 d’octubre del 2021

El Centre Excursionista de Catalunya premiat amb una Menció d'Honor del Premi Nat 2021 del Museu de Ciències Naturals de Barcelona


El Premi Nat va néixer l’any 2018 per commemorar el 140è aniversari del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Es tracta d’una distinció honorífica que premia persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals i que han contribuït a crear vocacions científiques i a conservar la natura. 
El Premi Nat, que s’atorga cada any a persones o a institucions de l’àmbit local o internacional, consisteix en un premi i una menció d’honor. Els guardonats amb el Premi Nat reben una peça especialment dissenyada per l’escultor Antoni Llena i els mereixedors de la Menció d’Honor, una serigrafia del pintor Perico Pastor.

Nalini Nadkarni rep el premi Nat 2021 de mans d'Ada Colau,
alcaldessa de Barcelona, acompanyada de Anna Omedes,
directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
[Foto: Valentí González].

El Premi Nat 2021 ha reconegut la tasca de la biòloga i activista nordamericana Nalini Nadkarni, per l’entusiasta tasca de recerca i divulgació de la biodiversitat i el medi ambient, centrada en l’estudi i la defensa dels boscos d’arreu del planeta; i per la creació d’originals eines de comunicació i educatives dirigides a tots els àmbits de la societat, que incideixen, també, en els temes de gènere i en els grups amb risc d’exclusió.
Nadkarni és professora de Biologia a la Universitat de Utah i a l’Evergreen State College, a Olympia, Washington. Ha escrit prop de cent trenta articles científics i mitja dotzena de llibres, entre els quals n’hi ha uns quants d’especialitzats i d’altres de divulgació per a persones adultes i també per a infants.
A més de la seva tasca d’investigadora, Nadkarni és activista i una apassionada comunicadora de la natura i la ciència, amb especial incidència en col·lectius desfavorits i amb risc d’exclusió. D’entre les seves iniciatives, ha impulsat projectes de conservació a les presons, ha convidat artistes del món del rap, de la dansa, de la literatura i de l’art visual als boscos per tal que s’inspiressin per crear les seves peces, s’ha apropat a les comunitats religioses a través de xerrades sobre el paper que desenvolupen els arbres en el simbolisme de gairebé totes les confessions i, fins i tot, ha col·laborat amb l’empresa productora de les nines Barbie per crear una sèrie de científiques. En definitiva, ha demostrat que tothom pot contribuir a conservar la biodiversitat.

Enguany les Mencions d'Honor, han distingit la tasca del Centre Excursionista de Catalunya i de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, per la gran labor acadèmica i educativa en la comprensió, l’exploració, la recerca i la divulgació de les ciències naturals, així com en la preservació del medi ambient entre la ciutadania. Un tasca encetada al segle XIX, que continua amb èxit fins als nostres dies i que ha contribuït de manera decisiva a la història del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Eduard Cayón, president del Centre Excursionista de
Catalunya rep de mans de Anna Omedes, directora
del Museu de Ciències Naturals de Barcelona la
Menció d'Honor del Premi Nat 2021 [Foto: Valentí González].


Fotografia Nalini Nadkarni, acompanyada a la seva dreta, 
per Eduard Cayón, president del CEC i Anna Omedes,
directora del MCN i, a la seva esquerra, per Jordina Belmonte,
presidenta de la ICHN [Foto: Valentí González].

El jurat del Premi Nat està format per: Dacha Atienza, cap de Recerca i Col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Mara Dierssen, neurobiòloga i divulgadora científica; Martí Domínguez, biòleg i director de la revista Mètode; Xavier Duran, periodista de TV3; Teresa Garnatje, directora de l’Institut Botànic de Barcelona; Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona.

L'acte de lliurament dels Premis Nat 2021, tingué lloc a l'Auditori del Museu de Ciències Naturals, a la plaça de Leonardo da Vinci, 4 i 5 del parc del Fòrum de Barcelona.
L'acte conduit per Anna Omedes, Carlota Bruna i Jordi Serrallonga, consistí en una presentació del premi, el lliurament de les Mencions d'Honor, al Centre Excursionista de Catalunya i a la Institució Catalana d'Història Natural, una presentació del Museu, el lliurament del Premi Nat 2021 a Nalini Nadkarni, de mans d'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, que feu un discurs sobre la importància de la ciència i la implicació del govern de la ciutat amb la sostenibilitat. Finalment Nalini Nadkarni, pronuncià una conferència sobre les seves experiències en la recerca, la divulgació i els esforços en involucrar tota la societat en la conservació de la biodiversitat.

Nalini Nadkarni, premi Nat 2021, acompanyada
d'Eduard Cayón, president del CEC i uns quants membres
de la Junta Directiva i socis del CEC, assistents a l'acte.

Un cop acabat l'acte vam tenir ocasió de fer-nos una fotografia amb la guardonada Nalini Nadkarni, una dona encantadora, molt vital i amb una gran empatia. Felicitats Nalini!

[Text: Josep Nuet Badia; fotos: Valentí González]Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari