dijous, 16 d’abril del 2020

La primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica (9)


En aquesta nova entrega de la Primavera Virtual gaudirem de cinc plantes que floreixen durant aquest mes d’abril de confinament.
Les dues primeres ens arriben de Valldoreix gràcies a l’aportació de Maria Congost, membre de l’ERB.

L’arç blanc o espinalb (Crataegus monogyna) és un petit arbre de la família de les Rosàcies amb fulles retallades d’una manera molt característica. Fa unes flors blanques molt flairoses que després es transformen en fruits vermells. Floreix durant tota la primavera i viu en les bardisses i en les obagues de la terra baixa i de la muntanya mitjana.

L'arç blanc o espinalb [Maria Congost, 7/4/2020]
El saüc (Sambucus nigra) també és un petit arbre de la família de les Caprifoliàcies amb fulles compostes i oposades. Fa una inflorescència molt cridanera i carregada de petites flors blanques. Floreix durant la primavera i viu a les bardisses de la terra baixa i de la muntanya mitjana. És un arbre, que per les seves qualitats medicinals, s’ha cultivat sovint a la vora de les masies.
El saüc [Maria Congost, 9/4/2020]
Les següents ens les envia l’Anna Bonnín, també membre de l’ERB, des de Vilafranca del Penedès.

La cua de gos daurada (Lamarckia aurea) és una herba de la família de les Gramínies amb les flors disposades d'una manera unilateral i que a mesura que maduren agafen un color daurat molt característic. Comença a florir ara fins a l’entrada de l’estiu. És típica de les vores de camins de la terra baixa. 

La cua de gos daurada [Anna Bonnín, 8/4/2020]
El bàbol (Lepidium draba) és una planta de la família de les Crucíferes que fa una inflorescència molt compacta i plena de petites flors blanques. Floreix a partir del març fins al començament de l’estiu. De vegades cobreix bona part dels camps, entapissant de color blanc grans extensions. És típica de les vores de camps i dels camins, sobretot de la terra baixa. 
El bàbol [Anna Bonnín, 8/4/2020]
L’espergulària vermella (Spergularia rubra) és una petita herba de la família de les Cariofil·làcies que fa unes flors de color rosat i que comença a florir ara fins a l’estiu. Viu als camins i als solars, sobre sòls arenosos o salobrosos, i es pot trobar des de la terra baixa fins a l’alta muntanya. 
L'espergulària vermella [Anna Bonnín, 8/4/2020]

[Text: Valentí González; fotos: Anna Bonnín i Maria Congost]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari