diumenge, 5 d’abril del 2020

La primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica (6). Flora del diumenge de Rams


Encara que confinats i amb el pas dels dies força monòton, recordem que avui comença la Setmana Santa amb el diumenge de Rams, una celebració cristiana que està molt arrelada en la cultura popular, amb les palmes i palmons recordant el passatge de l'Evangeli: «...la multitud [...] quan va sentir dir que Jesús venia a Jerusalem va agafar branques de palmera i van sortir a rebre'l...» [Joan 12,12-13].

Per això avui us oferim, no pas la palmera, sinó dues plantes clàssiques del diumenge de Rams, que són pròpies de la nostra flora: el llorer i l'olivera.

El llorer (Laurus nobilis)

L'olivera (Olea europaea)

El llorer (Laurus nobilis) és un arbre que es fa als sots humits de la regió mediterrània. Moltes vegades s'ha cultivat per les seves fulles aromàtiques i sovint s'ha escampat a partir dels llocs on havia estat plantat.
A l'antiguitat i a l'edat mitjana es coronava els poetes, els artistes i els savis, tradició que té l'origen en els triomfs romans, en què es coronava els generals victoriosos quan entraven a la ciutat. Als estudiants que superaven les proves de retòrica se'ls donava una branca de llorer, i d'aquí derivaria el fet d'anomenar-los baccalaureatus (batxillers).

L'olivera (Olea europaea) és un altre arbre mediterrani però de les contrades seques, que en estat silvestre (l'ullastre) viu en les màquies i matollars. És cultivada en gran escala per a produir oli d'oliva o menjar-ne les olives.
A l'Antiga Grècia, per exemple, l'oli d'oliva era considerat sagrat i era usat per ungir reis i atletes. Les branques fulloses de les oliveres eren símbol d'abundància, glòria i pau i s'utilitzaven per coronar els vencedors dels jocs amistosos o les guerres. L'olivera també té un paper important a la Bíblia on hi és esmentada més de 30 vegades tant en el Vell com en el Nou Testament. Per exemple, va ser una branca d'olivera la que va demostrar a Noè que el diluvi s'havia acabat. També Moisès lliurava dels serveis militars a aquells que conreaven oliveres. L'Alcorà també esmenta l'olivera.

[Text i fotos: Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari