diumenge, 19 d’abril del 2020

La primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica (10)


En aquesta nova entrega de la primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica parlarem de tres noves plantes que estan florint durant aquesta primavera de confinament.

Les imatges ens les envia la Maria Congost des de Valldoreix i han estat determinades per ella mateixa i per l’Adela Martín. Les dues són membres de l’ERB i han fet un bon exercici al treballar les claus de determinació per arribar a esbrinar el nom científic de cada planta, a partir de les fotografies que s’han anat enviant.


Les tres plantes són de la família de les Geraniàcies. A les nostres contrades, aquesta família està constituïda per dos grans grups: els Erodium i els Geranium, que es diferencien, entre altres coses, per la disposició dels nervis de la fulla. Mentre que als Erodium es disposen amb un nervi principal del qual surten els secundaris (disposició pinnada), en el grup dels Geranium els nervis surten tots d’un mateix punt a la base de la làmina foliar (disposició palmada).


En aquesta ocasió, les tres plantes que mostrem corresponen a espècies del grup Geranium. Les flors acostumen a ser molt semblats i les diferències principals estan en la forma del contorn de la fulla.


La primera d’elles és la suassana rotundifòlia (Geranium rotundifolium), amb unes fulles arrodonides i no gaire dividies. El pètals no estan dividits (enters).


Suassana rotundifòlia 
[Maria Congost, 16/4/2020]

La segona és la suassana blana (Geranium molle ssp molle), amb unes fulles arrodonides però una mica més dividides que l’anterior espècie. Els pètals estan dividits a la part externa (bilobats). 

Suassana blana
[Maria Congost, 16/4/2020]

La tercera és l'herba de Sant Robert (Geranium robertianum), amb les fulles dividies en cinc segments que, a la seva vegada, també estan dividits. Cada segment té un petit pecíol. Els pètals no estan dividits (enters). 

Herba de Sant Robert
[Maria Congost, 16/4/2020]

Les tres espècies es fan a la terra baixa i a la muntanya mitjana i floreixen durant la primavera, tot i que la floració es pot allargar fins a la tardor. Les dues suassanes són típiques de la la vegetació ruderal i arvense i l’herba de Sant Robert es fa als boscos ombrívols.


[Text: Valentí González; Fotos: Maria Congost]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari