divendres, 1 de maig del 2020

Cinquena Trobada dels Dijous de l’Equip de Recerca Botànica per videoconferència


A causa de la situació de confinament que estem patint per la pandèmia Covid19, les nostres habituals reunions dels dijous, al Centre Excursionista de Catalunya, les hem de fer per videoconferència.

Tot i la singularitat de la situació, amb tot el que implica: no poder sortir al carrer i, per descomptat, no poder fer les nostres habituals activitats de muntanya, etc, hem de veure l’aspecte positiu i, ens hem adonat que, gràcies a les modernes aplicacions de vídeo trucades, a les reunions poden participar amics que normalment no podien perquè la seva residència era lluny de Barcelona. D’aquesta manera, la reunió d’ahir va tenir un total de 16 participants de diferents localitats: Barcelona, Valldoreix, Viladecans, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Breda i Vilafranca del Penedès. També va assistir el company de l’ERB que encara continua confinat al càmping de Puerto Williams (Xile), la ciutat més austral del món, a la riba del Canal Beagle.


En aquesta sessió vam fer un exercici de determinació de plantes, amb els objectius que els participants treballessin les claus de determinació i que fessin servir els recursos que hi ha a l’abast de tothom en internet. 


Làmina de treball de l'argirolobi (Argyrolobium zanonii)

Prèviament, s’havia repartit per correu electrònic sis làmines amb sis imatges de les espècies que s’havien de determinar. Algunes imatges eren fotografies de la planta en el lloc on va ser observada i altres eren fotografies d’una mostra herboritzada. Cada una de les làmines tenia informació relativa a la planta, com ara el lloc on es va fotografiar o recol·lectar, l’altitud del lloc, l’hàbitat, etc. Aquestes dades són interessants perquè ajuden en el procés de determinació. 

Làmina de treball de la cardàmine flexuosa
(Cardamine flexuosa)

Els participants van treballar al llarg de la setmana i durant la reunió vam analitzar les làmines una a una.

Vam gaudir molt comentant les característiques particulars de les sis plantes i de les seves famílies botàniques i vam decidir que la següent sessió la dedicaríem a fer el mateix exercici, amb sis plantes noves. 


Les làmines de treball d'aquesta primera sessió de determinació es poden consultar aquí.


[Text: Valentí González; Fotos: Valentí González i Josep Nuet Badia]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari