dimarts, 5 de maig del 2020

La primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica (16)


Encara que continua el confinament, durant els últims dies hem pogut sortir durant unes hores i, els que tenim la sort de tenir la muntanya a prop de casa, hem pogut aprofitar per fer alguna passejada i veure com estava la floració de les plantes. 

El nostre company de l’ERB, Jordi Pérez, ha fet un tomb per Collserola i ens ha enviat una sèrie de fotografies de diferents plantes que estan florint durant aquests dies. Us presentem tres d’elles amb un text redactat pel propi Jordi. 

Algunes plantes en flor observades en la vall de Can Masdeu, al vessant barceloní de la serra de Collserola, el dissabte 2 de maig. 
 
Aquesta vall rep el nom de la masia de Can Masdeu, construïda al segle XVII. El Turó d'En Segarra i el Forat del Vent són algunes de les elevacions remarcables, i el torrent de Can Santgenís, amb una circulació d'aigua superficial molt intermitent, baixa encaixat des del coll de la Ventosa fins prop de la plaça de Karl Marx, a la Ronda de Dalt. 

Masia de Can Masdeu

A pesar de ser una vall no gaire extensa i trobar-se molt a prop de zones urbanitzades del districte de Nou Barris, conté una varietat d'ambients molt interessant: prats d'albellatge, llistonars, pinedes secundàries de pi blanc, vegetació de fondal (canyissars, bardisses, etc.), fragments de roureda i alzinar, vegetació arvense i ruderal, al voltants costat de la zona de conreus de la masia, etc.

Bassa de Can Masdeu

La floració d'aquesta primavera ha estat potenciada per unes pluges molt abundants (aquest mes d'abril ha estat el més plujós de la història, segons les dades enregistrades a l'observatori Fabra, amb 257 litres) i a unes temperatures molt benignes, quasi estivals a l'inici de mes de maig. Això també ha fet que la bassa de Can Masdeu, normalment buida, es trobi plena a vessar.

L'estepa negra (Cistus Monspeliensis)

El tomaní (Lavandula stoechas ssp. stochas)

L'apegalosa (Ononis natrix)

[Text: Valentí González i Jordi Pérez; fotos: Jordi Pérez]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari