dimarts, 12 de maig del 2020

La primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica (18)


En aquest nou capítol de la primavera virtual de l’ERB del Centre Excursionista de Catalunya, continuem amb les fotografies que ens va enviar el company Jordi Pérez, producte d’una sortida feta el 2 de maig, al voltants de casa seva, concretament a la vall de Can Masdeu, al vessant barceloní de la Serra de Collserola.

El mill gruà (Lithospermum purpurocaeruleum) és una Boraginàcia que apareix als fondals de vall, als marges de l’intermitent torrent de Can Santgenís. És un planta de distribució Latesubmediterrània i el seus hàbitats naturals són els boscos caducifolis moderadament humits i els alzinars frescals. El nom genèric, Lithospermum, al·ludeix al seu fruit, un tetraqueni blanc amb una duresa semblant a una pedra (litos= pedra; spermun= fruit, llavor). El seu nom específic, purpurocaeruleum, fa referència al color de les flors: les poncelles son purpúries i les flors d'un blau intens. 


El mill grua

La corretjola de serp (Convolvulus althaeoides) és una Convolvulàcia amb la seva característica flor en forma d’embut (infundibuliforme). Es fa als herbassars secs dels vessants assolellats de la vall. És una planta pròpia del prats secs de l’àrea mediterrània. 

La corretjola de serp

El trèvol pudent (Psolarea bituminosa) és una Papilionàcia ruderal i amb un olor de betum molt característic. El seus habitats són els marges i els prats secs. A la vall de Can Masdeu es fa als prats secs de llistó i d’albellatge. Tot i el seu nom popular, no pertany al gènere Trifolium; actualment se l’ha ubicat al gènere Bituminaria

El trèvol pudent

[Text: Valentí González i Jordi Pérez; fotos: Jordi Pérez]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari