diumenge, 3 de maig del 2020

La primavera virtual de l’Equip de Recerca Botànica (15)


En aquesta nova entrega de la Primavera Virtual de l'Equip de Recerca Botànica del Centre excursionista de Catalunya, farem esment de dues espècies de la família de les Papilionàcies, concretament del gènere Vicia. Moltes de les espècies d’aquest gènere són habituals dels herbassars de la vora dels camins i dels camps. Es caracteritzen perquè la majoria tenen unes fulles compostes i dividides en petits folíols, de vegades molt nombrosos. D’aquest grup forma part una de les plantes més utilitzades per l’ésser humà per a temes culinaris, la favera (Vicia faba), que possiblement és originària de l’Àsia o d’Àfrica N.

La primera que comentarem és el veçó híbrid (Vicia hybrida) que es caracteritza per les seves flors solitàries i de color groc, amb l’estendard (pètal superior de la corol·la) pilós a la superfície exterior. Va començar a florir el mes d’abril i pot arribar fins al mes de juny. 

El veçó híbrid [foto: Maria Congost, 27/IV/2020]

La segona és la vecera (Vicia sativa s. l.) que té les flors de color púrpura i reunides, normalment, en grups de 2. En aquests cas, l’estendard no és pilós a la superfície exterior. Ha començat a florir a l’abril i pot arribar fins al juliol. 

La vecera [Foto: Maria Congost, 27/IV/2020]

[Text: Valentí González; Fotos: Maria Congost]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari